Het is slakkenseizoen en dat vergroot niet alleen de kans op een kaalgevreten tuin. Ook de laadpaal voor je elektrische auto loopt gevaar door deze weekdieren. “Ze veroorzaken waarschijnlijk een kortsluiting.” Hoe kan dat?

Tommy Huyghebaert

Het zijn de afgelopen weken ideale omstandigheden geweest voor de slak: de lucht is enorm vochtig, het regent veel en het is niet te warm. Daarom zie je ze massaal in jouw tuin rondkruipen, waar sommige soorten zoals de Spaanse wegslak, een grote bruinachtige naaktslak, zich tegoed doen aan je groen. De weekdieren zorgen echter niet alleen voor schade aan je planten en bloemen, er zijn nu volgens installateurs van laadpalen ook verschillende gevallen gekend van slakken die laadpalen voor elektrische auto’s zodanig aantasten dat ze niet meer werken.

“We hebben het al drie keer meegemaakt”, bevestigt Dirk Steyvers, woordvoerder van Electric by D’Ieteren, kortweg EDI. Volgens die andere grote installateur en beheerder van laadpalen in Vlaanderen, Stroohm, is er al zeker “geen fundamenteel probleem”, maar gaat het eerder om uitzonderingen.

“In alle drie de gevallen die wij kennen, werden de problemen veroorzaakt door een foutieve installatie van de wartels”, zegt Dirk Steyvers. Wartels zijn verbindingsstukken in kabelsystemen. “Als die niet correct aangesloten zijn, kunnen de slakken tot bij de printplaat geraken, anders is alles aan zo’n laadpaal hermetisch dicht. We willen natuurlijk elke vorm van waterinsijpeling tegengaan om corrosie te vermijden.”

Omnivoren

Thierry Backeljau, bioloog aan de Universiteit Antwerpen en het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, is slakkenexpert. Hij kan zich niet specifiek uitspreken over deze specifieke cases omdat hij onvoldoende bewijs heeft over de link tussen slakken en de kapotte laadpalen. “Maar ik acht het zeker niet onmogelijk dat deze weekdieren de laadpalen beschadigden”, voegt hij er wel meteen aan toe. Volgens de expert kan het zeker dat de geur van bepaalde producten, die zijn verwerkt in de elektrische bedrading of in de afdichting van elektrische bedrading, de slakken aantrekken. “Slakken zijn nu eenmaal omnivoor. Ze eten praktisch alles, van papier over karton tot het groen in onze tuinen.” (Lees verder onder de foto)

Bioloog Thierry Backeljau kan zich best voorstellen dat slakken elektrische laadpalen kunnen beschadigden.© Marc Herremans – Corelio

“Ik denk dat de ionen in slakkenslijm, die geleidend werken, een kortsluiting veroorzaken”

Thierry Backeljau

Bioloog en slakkenexpert

Hoe ze de laadpaal dan onklaar maken? Backeljau denkt niet dat slakkenslijm voor corrosie zorgt. “Slakkenslijm is eigenlijk heel zacht. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor cosmetische toepassingen voor mensen. Bovendien produceren slakken te weinig slijm om voor corrosie te zorgen. Ik denk eerder dat de ionen in slakkenslijm, die geleidend werken, een kortsluiting veroorzaken. Ik denk wel dat we kapotte laadpalen door slakken als iets eerder uitzonderlijk moeten zien. Niet dat iedere bezitter van een laadpaal nu al de mogelijke en meest chemische maatregelen moet nemen om slakken die hij op enkele meters van zijn laadpaal spot, te bestrijden.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....