Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw kabinet. Vorige week maandag zetten de onderhandelende partijen de eindsprint in.
Volgens hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging is de grootste opgave voor het nieuwe kabinet het temmen van de ‘Deep State’ oftewel de topambtenaren.
Hij is niet de enige die er zo over denkt. “De volgende stap is nu de Deep State van topambtenaren en bepaalde media op een nette manier ontmantelen,” zegt ook ondernemer en redacteur Rutger van den Noort.
Democratie is leuk, maar alleen als het links uitkomt
“Dit zijn allang geen Weberiaanse uitvoerders meer, maar kleine koninkjes, met hun eigen, veelal linkse, ideeën, die heel goed in staat zijn hun minister en staatssecretaris voor hun karretje te spannen en, zo nodig, ‘ondergronds’ oppositie te voeren,” merkt Kinneging op.
Het beste is dat iedere minister en staatssecretaris een aantal ‘zware’ politieke vertrouwelingen meeneemt naar het departement, adviseert hij.
De hoogleraar krijgt bijval van econoom Willem Stalland: “Uitstekend verwoord, daar ben ik ook bang voor. Democratie is leuk, maar alleen als het links uitkomt!”
Actieve tegenwerking
Ook de Nederlands-Amerikaanse ondernemer Mark Vandenberg is het met Kinneging eens. “Goed dat je dit aankaart. Dit is een onderschat probleem. In de VS zijn presidentschappen half om zeep geholpen door toedoen van de ambtenaren,” schrijft hij.
“Volkomen juist,” zegt voormalig beleidsmedewerker bij het ministerie van OCW Gert de Jong op X over de analyse van Kinneging. Hij benijd de komende bewindslieden niet. “In het beste geval krijgen ze een departement vol chagrijnige ambtenaren die tegen heug en meug hun werk gaan doen. In het slechtste geval actieve tegenwerking.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…