Eerst de koude feiten. Gelukkig niet letterlijk, want volgens het KMI wordt het zaterdag “uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar”, met maxima tot 25 graden. Als men die drempel effectief haalt in Ukkel, mogen we zelfs officieel spreken van een zomerdag. Een welkome verandering na maanden regen en veel te weinig zonneschijn.
Heel Vlaanderen gaat er dan ook van uit dat het een topdag wordt. Overal worden barbecues, terrassen, zonnecrème en drank in stelling gebracht om onze dorst naar buiten zijn te lessen.
(Lees verder onder de foto.)
Eten & drinken
Bij brouwerij en brasserie Haeseveld in de Gentse rand wordt de voorraad drank bijvoorbeeld gevoelig opgedreven. “Normaal bestellen we rond deze periode tien bakken cola. Voor zaterdag hebben we dat verhoogd naar dertig bakken”, zegt uitbater Hans De Gusseme. “In plaats van 25 liter ijs, hebben we 125 liter besteld. Twintig kilo spaghetti is verhoogd naar honderd kilo, zes flessen Aperol naar dertig. Bier is geen probleem, dat brouwen we zelf.”
Wie liever thuis in de tuin de barbecue wil aansteken, kan rekenen op goedgevulde rekken met brochetten, ribbetjes, en ander barbecuevlees in de warenhuizen. Bij Colruyt hebben de meeste winkels eigen beenhouwerijen die bij mooi weer snel kunnen schakelen.
(Lees verder onder de foto.)
Kust rekent op “bom”
Maar waar ze nog het meest snakken naar een topweekend, is aan de kust. De paasvakantie was geen ramp voor de horeca, maar het is verre van top. “Maar ik denk dat het dit weekend een bom zal worden”, zegt Leo De Clerck, uitbater van restaurant Ocean in Oostende. “In de zaal heb ik twee extra jobstudenten opgetrommeld boven op de normale vijf medewerkers, en ook in de keuken komt er ’s middags een extra kracht.”
De NMBS werkt alvast mee: die legt 22 extra treinen in van en naar de kust, een tiental in de voormiddag naar zee en een tiental ’s avonds voor een vlotte terugkeer naar het binnenland.
(Lees verder onder de foto.)
Extra opletten voor zon: “Kan nu grote schade toebrengen”
Wel een waarschuwing voor wie al naar zijn zwembroek zoekt: de eerste redders verschijnen pas in mei ten tonele. “Tot dan is het verboden om te zwemmen”, zegt An Beun van kustreddingsdienst IKWV. “Als er iets gebeurt, is er namelijk niemand om je te helpen. De temperatuur van het zeewater bedraagt slechts 10 graden. Door het grote verschil met de buitentemperatuur kan je dus een koudeshock krijgen als je toch in het water gaat. Ik hoop dus dat het bij gespetter en pootjebaden blijft. In principe kan je een GAS-boete krijgen als je het toch doet, al heeft de politie in de praktijk weinig tijd om zich daarmee bezig te houden.”
LEES OOK. Extra opletten voor eerste lentezon: “Kan nu grote schade toebrengen”
We willen geen donderwolk zijn op een stralende dag, maar het wordt ook opletten voor die eerste zonnestralen. Die zijn namelijk het gevaarlijkst voor onze huid. In de lente is je huid nog onbeschermd, want je bleke opperhuid heeft nog geen bescherming door pigmentatie of verdikking opgebouwd. “Net dan kan de zon grote schade aanrichten”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “Vanaf UV-index 3 moet je je beschermen tegen de zon.” En aangezien dit weekend UV-factor 4 wordt verwacht, klinkt het advies: “Insmeren met factor 50, of je lichaam bedekken met kleding – vooral voor kalende mannen ook met een hoed.”
(Lees verder onder de foto.)
Saharazand
We danken de zomerse temperaturen onder andere aan de Spaanse pluim, een natuurfenomeen waarbij zeer warme en droge lucht vanuit het Iberisch Schiereiland richting Noordwest-Europa wordt gestuwd. Maar: het verschijnsel brengt ook een hoop Saharazand met zich mee.
“Dat is de enige parameter die me nog wat doet twijfelen aan de temperatuur”, zegt weerman David Dehenauw. “Als er veel zand in de lucht hangt, kan de zon minder hard schijnen. Dat kan wel enkele graden schelen. Maar het zal in elk geval beter zijn dan wat we tot nu toe gekend hebben.”