Foto: Pexels/Sora Shimazaki

Help mee door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!

Eind april stond huisarts Jan Vingerhoets, bijna 2 jaar nadat er een brief van de gezondheidsinspectie op de mat viel, voor maar liefst 3 rechters en een jurist van het ministerie van VWS.

De inspectie was erop geattendeerd dat er recepten voor het medicijn ivermectine off-label waren voorgeschreven voor COVID-19-patiënten. Vervolgens viel de inspectie binnen bij een apotheker en werden artsen, waaronder Vingerhoets, getraceerd.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

Dat de inspectie nu ineens op de achterste benen staat, is volgens hem medisch niet uit te leggen. “Er is nog nooit tegen opgetreden.”

Boete blijft staan

Al zijn patiënten zijn genezen, maar daar was de inspectie totaal niet in geïnteresseerd.

Woensdag kreeg Vingerhoets bericht van de rechtbank: de voorgenomen boete voor het voorschrijven van ivermectine, één van de meest veilige middelen die de wereld kent, blijft staan.

De drie rechters hadden bijna 12 weken nodig om te beoordelen hoe de huisarts had moeten handelen. Zelf had hij hooguit een half uurtje om een afweging te maken toen de zieke patiënten zich meldden.

Hoger beroep

“De uitspraak is bizar, omdat eerder enkele artsen in identieke zaken vrijgesproken werden,” schrijft Vingerhoets. De rechter zegt hierover: ‘de rechtbank beseft dat deze uitspraak in tegenspraak is met eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken’. Die eerdere uitspraken hadden betrekking op artsen Niek Rogger en Alexander van Walraven.

“En dat is het dan,” verzucht Vingerhoets. “Bij een draai van 180 graden verwacht je toch iets van een uitleg. Maar nee, hier blijft het bij.”

Op de vraag van advocaat Meike Terhorst of hij in hoger beroep gaat, antwoordt hij: “Natuurlijk! Dat is een no-brainer. Ik heb integer en zonder enig eigenbelang gehandeld dus ik ga alleen al voor het principe in beroep.”

Totalitarisme

Vingerhoets krijgt veel steun. Huisarts Els van Veen, die nog steeds wordt onderzocht door de inspectie, merkt op dat ministers, politici en journalisten tijdens corona op de stoel van de huisarts gingen zitten.

“De zorg werd met corona nog technocratischer, killer en onpersoonlijker. Artsen werden bang gemaakt om hun mening te geven over de prikken, want ze konden gemeld worden bij de inspectie. Als dat gebeurt, weet je dat je met totalitarisme te maken hebt. Maar voor mij hebben huisartsen zoals Jan Vingerhoets allang gewonnen,” zegt Van Veen.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8
19
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....