Kort na 16 uur brak er donderdag bij de firma van Fernand brand uit. Het terrein verbindt de Bergensesteenweg ter hoogte van de voormalige Makro met de Jan Baptist Wautersstraat. Fernand was gevestigd in de loods het dichtst bij die laatste straat. “Het is nu vooral wachten op de verzekering”, zucht hij. “Maar dan nog – ik denk dat we hier voor een lange periode vertrokken zijn. Ik denk dat ik voor 99 procent zeker failliet ben.”
“Normaal had ik nog een erkenning tot 2031, het jaar dat ik op pensioen mag gaan”, vertelt Fernand. “Eigenlijk hoopte ik vooral tegen dan een overnemer te vinden. Moet ik op zoek naar een nieuwe loods? Of moet ik elders werk gaan zoeken? Dat laatste is niet evident op mijn leeftijd. Mijn vijf werknemers zijn nu technisch werkloos, maar ik vrees dat ze écht werkloos zullen worden.”
Hard werken
De vijftiger heeft een firma waarbij hij auto’s ontmantelt en de onderdelen recycleert of doorverkoopt. “Vroeger was ik schroothandelaar en had ik mijn eigen vrachtwagen, maar twaalf à dertien jaar geleden vestigde ik mij hier in de loods”, zegt hij. “De regels werden er niet soepeler op, waardoor het telkens hard werken was om met alles in orde te zijn.”(Lees verder onder de foto)
Wat er donderdagnamiddag precies gebeurd is, weet hij niet. “Ik was met een slijpschijf aan de slag aan een bestelwagen”, klinkt het. “Plots ontstond er brand. Niet aan de brandstoftank zoals gezegd wordt, want die was al verwijderd. Wat er precies vuur vatte, weet ik niet. Samen met vier aanwezige werknemers probeerden we de vlammen te doven en spoten een tiental brandblussers leeg, maar dat was tevergeefs.” Omdat hij te veel rook had ingeademd, werd Fernand ook overgebracht naar het ziekenhuis voor een controle. Daar bleek alles in orde te zijn.
Instortingsgevaar
In een L-vorm om de loods van Fernand bevond zich een andere firma waar lompen werden opgeslagen. Een deel van dat gebouw stortte in en het puin kwam onder meer op de wagen van Fernand terecht. Een nog rechtstaande muur is enorm instabiel, waardoor er nog instortingsgevaar dreigt. “Daarom gaan we hier alles afsluiten, nu de experts van de verzekering en de tegenexpertise zijn langsgeweest”, zegt Roxane De Lee (38), eigenares van de site. In het uitgestrekte gebouw bevinden zich verschillende loodsen met daarin elf firma’s. (Lees verder onder de foto)
“Vooral op financieel vlak is dit een zware dobber”, vertelt de vrouw. “De site was van mijn vader en nonkel, maar mijn nonkel kochten we uit waardoor een lening nodig was. Die betaalden we af met het huurgeld, maar twee huurders vallen nu weg. We hopen dus dat de verzekering snel zal handelen. En daarnaast is er dus het veiligheidsprobleem met de muur die op instorten staat. Heel wat ramptoeristen liepen hier vandaag al rond. Sommigen voor Instagram, anderen als urbexer. Er zit niks anders op dan alles zo snel mogelijk af te breken.”
Padelterreinen
Roxane hoopt eigenlijk snel van de industrie op de site af te zijn. “In de twee getroffen loodsen wilde ik padelterreinen met cafetaria onderbrengen”, zegt ze. “En op het braakliggend terrein naast de site wilde ik een nieuw gebouw met onder meer een trampolinepark oprichten. Maar het mocht niet van de burgemeester, omdat het industriezone is. Intussen zie ik de mensen in de Jan Baptist Wautersstraat wegtrekken. En eerlijk, ik zou ook niet aan zo’n industriezone willen wonen. We moeten alles dus de komende weken eens goed bekijken. Op 3 april werd de site trouwens nog gecontroleerd door de brandweer en goed bevonden. En dan gebeurt dit drie weken later.”