Help ons door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!

Op 18 augustus 2020 confronteerde Frank Ruesink premier Rutte met het feit dat maar liefst 20.000 mensen hun handtekening hadden gezet onder de door hem opgestelde ontslagbrief van toenmalig coronagezant Feike Sijbesma (WEF).

Ruesink vond het onbegrijpelijk dat na de misstanden met Ab Osterhaus rondom de aankoop van het Mexicaanse griepvaccin wederom gespeeld werd met de schijn van belangenverstrengeling. Misschien nog wel onbegrijpelijker vond hij het dat geen enkele journalist hier kritische vragen over stelde.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/in-2020-lachte-rutte-het-weg-nu-is-belangenverstrengeling-bij-aankoop-coronavaccins-een-pijnlijk-incident-1.png

Rutte lachte het weg, maar een dag later verdween Sijbesma van het toneel als coronagezant.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Ongelooflijk schaamteloos

In maart 2020 vroeg minister Hugo de Jonge hem om alle aanbiedingen van vaccinbedrijven bij het ministerie van VWS te stroomlijnen. Ruesink deed onderzoek naar de achtergrond van Sijbesma en stuitte op een gigantische belangenverstrengeling tussen de vaccinatie-industrie en de Nederlandse overheid.

Eind juni zette minister De Jonge zijn handtekening onder het contract met AstraZeneca. Samen met onder andere Duitsland werd een nog niet bestaand product gekocht. Wie was op dat moment directeur van AstraZeneca Duitsland? Hans Sijbesma, de broer van Feike.

“Dit is belangenverstrengeling Ab Osterhaus 2.0. Het is zo ongelooflijk schaamteloos,” zei Ruesink.

Wat een corrupte zooi

Psycholoog Wendy Kroeze reageerde: “Wat een corrupte zooi. Nu weten jullie waarom de vaccinatiedeal van 700 miljoen (!) staatsgeheim moest blijven. Wat een monsters in dit land. Ons land. Nederland.”

Sijbesma trad vlak voor zijn rol als coronagezant toe tot de toezichtsraad van het World Economic Forum. In een brief benadrukte hij meermaals dat ‘er geen belangenverstrengeling is’.

Nu is naar buiten gekomen dat het ‘een pijnlijk incident’ was en dat er te weinig aandacht was voor de schijn van belangenverstrengeling.

Haatberichten

NU.nl schrijft dat het ministerie van VWS volgens de Algemene Rekenkamer te weinig heeft gedaan om de schijn van belangenverstrengeling bij de aankoop van de eerste coronavaccins te voorkomen. De Rekenkamer noemt specifiek de aanstelling van de speciaal gezant corona.

Duitsland stelde na een overleg tussen Europese landen over de inkoop van vaccins vragen over de functie van Sijbesma’s broer. De Algemene Rekenkamer noemt dat een ‘pijnlijk incident’. Pas na deze uitspraak ging het ministerie van VWS met hem in gesprek over zijn broer.

Ook de broer van minister De Jonge zit overigens vuistdiep in de vaccinaties. De minister klaagt nu dat zijn broer ‘echt last had van haatberichten’.

Maar laten we het vooral hebben over Russische betalingen.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9
17
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....