Is het lichaam van Annie De Poortere net op tijd gevonden, of is de misdaad al verjaard? Het Gentse gerecht gaat er voorlopig vanuit dat de onderzoekers tot dinsdag 12 november de tijd hebben om een verdachte voor de rechter te brengen.
Bron: Eigen berichtgeving
Wanneer is een misdaad verjaard? Het is een vraagstuk waar ook de speurders die het verdwijningsdossier van Annie De Poortere bestuderen, zich nu het hoofd over breken. Afgelopen zaterdag werd het lichaam van de vrouw per toeval ontdekt bij verbouwingswerken in Sint-Martens-Latem.
Haar ex-man Hans D. (78) bekende maandag dat hij het lichaam daar in 1994 heeft begraven. Over hoe Annie om het leven kwam, zou hij niets verteld hebben. Toch is de man aangehouden, op verdenking van moord. In zo’n geval zou hij voor een assisenjury terecht moeten staan. Maar kan dat nog?
“Ongelofelijk ingewikkeld proces”
“De berekening van de verjaringsdatum van een dossier is een ongelofelijk ingewikkeld proces”, zegt een magistraat. In het hoofd van veel mensen is een moord pas na exact 30 jaar tijd verjaard. “Maar die datum was lange tijd voor elk dossier anders. Het is afhankelijk van de kwalificatie van een misdaad, en van de laatste onderzoeksdaden. In elk dossier moet dat apart berekend worden.”
Bovendien is de wet doorheen de jaren al een aantal keer aangepast. De laatste aanpassing dateert… van deze maand. Eind maart stemde het parlement een nieuwe wet, waardoor de verjaringstermijnen op 28 april werden aangepast. In principe zou daarmee de verjaringstermijn bij moord wél altijd op 30 jaar vastgeklikt worden.
“Nét op tijd ontdekt”
Dat zou betekenen dat het lichaam van Annie De Poortere nét op tijd ontdekt is. De onderzoekers gaan er nu voorlopig vanuit, dat ze wellicht nog tot dinsdag 12 november 2024 hebben om een verdachte voor de rechter te brengen. Het onderzoek naar de verdwijning van Annie De Poortere werd immers op 13 november 1994 opgestart, en die einddatum ligt dertig jaar later.
Dit is een voorlopige berekening: er bestaat binnen Justitie nog discussie over de interpretatie van de wet.
Zelfs als toch zou blijken dat de verjaringsdatum bereikt is, dan betekent dit niet dat het onderzoek dan meteen wordt stilgelegd. “Het onderzoek gaat in zo’n geval verder. Want de nabestaanden, de familie én de samenleving hebben in zo’n dossier recht op antwoorden.”