Meer dan vijftien maanden na het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober 2023, is er eindelijk een bestand om het bloedige conflict een halt toe te roepen. Maar hoe is het zo ver gekomen? Laten we eens kijken naar enkele sleutelmomenten.
Het begon allemaal met een grootschalige aanval van Hamas op Israëlisch grondgebied tijdens de vroege ochtend van 7 oktober. Israëlische nederzettingen en het Nova-muziekfestival werden het voornaamste doelwit. De wereld was geschokt door de beelden van gedode en ontvoerde jonge Israëli’s. Het totale aantal slachtoffers bedroeg meer dan 1.200 doden en 250 gegijzelden.
Wat nog verbazingwekkender was, was dat de wereldvermaarde Israëlische veiligheidsdiensten de goed voorbereide aanval helemaal niet hadden zien aankomen. Dit zorgde voor grote verwarring en onzekerheid.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep dezelfde dag nog de staat van oorlog uit en beloofde wraak te nemen op Hamas. Er volgden luchtaanvallen op de Gazastrook en later een nietsontziende militaire grondcampagne. Helaas resulteerde dit in het verlies van duizenden Palestijnse levens, waaronder vrouwen en kinderen.
De militaire campagne verwoestte de hele Gazastrook en veroorzaakte hongersnood voor miljoenen mensen. Bijna alle inwoners moesten minstens een keer hun huis verlaten. Israël werd beschuldigd van oorlogsmisdaden en genocide, en er werd zelfs een genocidezaak tegen Israël opgestart bij het Internationaal Gerechtshof.
Het conflict escaleerde naar de wijdere regio, waarbij Hezbollah en de Houthi-rebellen zich achter Hamas schaarden en Israël bestookten. Israël sloeg echter hard terug en vernietigde de communicatiemiddelen van Hezbollah en liquideerde Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.
Iran, de aartsvijand van Israël, werd ook betrokken bij het conflict nadat het Iraanse consulaat in Damascus werd gebombardeerd en Hamas-leider Ismail Haniya in Teheran werd uitgeschakeld. Iran viel Israël rechtstreeks aan, maar er volgde al snel een de-escalatie.
Eind november 2023 werd er een staakt-het-vuren bereikt, waarbij een honderdtal gijzelaars werden overgeleverd aan Israël in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Helaas hield het staakt-het-vuren slechts een week stand en bleven permanente vredesonderhandelingen moeizaam verlopen.
Pas in de weken voor de terugkeer van Donald Trump als Amerikaans president kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling. Trump dreigde met de “hel” als de resterende gijzelaars niet zouden worden vrijgelaten voor zijn inauguratie op 20 januari.
Nu is het afwachten of het huidige bestand zal leiden tot een permanente wapenstilstand. De komende dagen, weken en maanden zullen dit moeten uitwijzen. Het is een lange en moeilijke weg geweest, maar hopelijk kan er nu eindelijk vrede worden bereikt tussen Hamas en Israël.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250115_97023760
.