Javier Sánchez (60), de ‘rockende priester’ van Zaragoza, wordt door de Spaanse media een ‘héroe’ of held genoemd nadat hij tijdens de paaswake een groep nonnen beschermde van vuur met zijn lichaam. Na vier dagen op de afdeling intensieve zorgen is de priester, die bekend stond voor zijn liefde voor muziek, uiteindelijk overleden.
Tijdens de paaswake wordt de herrijzenis van Jezus herdacht en dat gaat gepaard met het aansteken van de paaskaars. Maar daar liep het verschrikkelijk mis. Een kom met sintels omringd door kaarsen vatte vuur, volgens onderzoekers omdat er ook paraffine in zat. Om de nonnen te beschermen, besloot Sánchez zich tussen de nonnen en het vuur te gooien, waardoor zijn gewaad vuur vatte.
De zestigjarige werd in allerijl naar het Miguel Servet-ziekenhuis gebracht in Zaragoza, maar de zware brandwonden werden hem uiteindelijk fataal. Na vier dagen op de afdeling intensieve zorgen, begonnen zijn organen te falen en overleed de priester. Een dag na zijn overlijden werd de priester begraven in een overvolle Santa Isabel-kerk.
LEES OOK. Josiane wekt parochies weer tot leven: “Ik pas nochtans niet in het plaatje”
Drie albums
Dat de kerk zo vol zat, is niet te verwonderen gezien de populariteit van de priester. El cura rockero of ‘de rockpriester’ was niet alleen actief in de parochie, hij werkte ook in het ziekenhuis van Zaragoza. Maar waar hij vooral bekend voor stond, was zijn liefde voor muziek. Hij gaf heel wat optredens, waarvan de opbrengst naar goede doelen ging én hij bracht ook drie albums uit. Tijdens zijn uitvaart hing zijn stool dan ook om zijn gitaar, twee symbolen van zijn grote passies.
El cura rockero of ‘de rockpriester’ gaf heel wat optredens, waarvan de opbrengst naar goede doelen ging én hij bracht ook drie albums uit
“Mensen denken dat het een grap is, als ik zeg dat ik met pensioen ga om andere dingen te doen. Ze blijven vragen om te zingen en mee te werken aan liefdadigheidsprojecten”, zei Sanchez aan de regionale krant Heraldo in 2015 toen hij zijn laatste album A tu aire uitbracht. “Een afscheidsalbum van mijn carrière”, noemde hij het.
“Het album met elf nummers, is een selectie van pop, rock en ballades met telkens dezelfde boodschap: geloven maar niet op een expliciete manier. Ik wil de tekst altijd open houden voor interprestatie. Het gaat over waarden en het is optimistisch”.
Maar een van zijn liedjes – dat dezelfde naam kreeg als het laatste album – zorgde ook voor controverse. Want in de videoclip is de priester te zien met engelenvleugels en een gitaar, het enige dat zijn geslachtsdelen bedekt.
Steunbetuigingen
Sinds zijn overlijden worden sociale media ook overspoeld met eerbetuigingen. De plaatselijke bisschop zei onder meer “te bidden voor zijn eeuwige rust”. Ook verschillende organisaties waar Sanchez zich voor inzette, reageerden op zijn overlijden. Zo noemde de secretaris van de buurtvereniging San Gregorio hem “een goede man”. De Broederschap van Nederigheid betuigde ook haar “diepste medeleven en steun aan zijn hele familie”. “Moge de nederigheid van God en de zoetheid van Maria u beschutten in de hemel. Rust in vrede. We zullen je nooit vergeten, Javi. Zorg voor ons in de glorie,” schreef de broederschap.
“Javi was een bijzondere man, een van de mensen die het waard was om te kennen, hoewel hij niet in hoog aanzien stond bij sommige religieuze mensen. Ik ontmoette hem toen ik 15 jaar oud was, toen hij bij de Franciscanen zat,” zegt een inwoner van Zaragoza aan Heraldo. “Hij zal een enorm gat en veel herinneringen achterlaten.”