Wie bij Ryanair komende maand een retourtje Brussel-Barcelona opzoekt, ziet ticketprijzen voorbij dartelen van slechts 21 euro voor de heenvlucht en 43 euro voor de terugvlucht, amper 65 euro in totaal.

Ben je vervolgens helemaal overtuigd door die spotprijzen en wil je boeken, dan blijkt plots dat je 44 euro moet bijbetalen als je ook maar iets van handbagage wil meenemen. Je mag dan wel meteen 10 kilogram in een rolkoffertje meezeulen, maar het totaalbedrag stijgt onherroepelijk naar 109 euro.

LEES OOK. “Vrees voor heel wat geschrapte vluchten” in de zomer, vooral één luchtvaartmaatschappij in het vizier

Testaankoop is niet te spreken over de praktijk, omdat het consumenten op het verkeerde been zet. Ter vergelijking: diezelfde oefening bij Brussels Airlines levert een ticket van 142 euro op, met daarbij 8 kg handbagage inbegrepen in de ticketprijzen die je meteen te zien krijgt. En zo moet het, aldus de consumentenorganisatie. (Lees verder onder de foto)

Brussels Airlines pakt het iets eerlijker aan, op de website zie je meteen de volledige prijs die je moet betalen, inclusief handbagage.© Shutterstock

Transparante prijzen

“Recente Europese rechtspraak zegt duidelijk dat handbagage van ‘redelijke afmetingen’ een noodzakelijk onderdeel uitmaakt van het vervoer van passagiers”, beklemtoont Ortwin Huysmans van Testaankoop. “Logisch ook, wie neemt het vliegtuig zonder enige bagage? In die zin moet handbagage dan ook meteen mee in de ticketprijs worden verrekend en mag er geen aparte toeslag voor worden aangerekend.”

LEES OOK. Waarom we steeds vaker voor ‘businessclass’ kiezen, hoewel we op vakantie gaan

Volgens Huysmans gaat dit ook over “voldoende prijstransparantie. Ook daar is Europese rechtspraak over, die stelt dat de initiële prijs die je bijvoorbeeld voor een vliegtuigticket ziet, zo nauw mogelijk moet aansluiten bij de uiteindelijke prijs. Kwestie dat je als consument heel snel én eenvoudig prijzen met elkaar kan vergelijken, in plaats van dat je bij elke aanbieder tot op het einde moet doorklikken voor je weet wat de reële prijs van het vliegtuigticket gaat zijn.”

“De Europese wetgeving stelt dat de initiële prijs die je voor een vliegtuigticket ziet, zo nauw mogelijk moet aansluiten bij de uiteindelijke prijs”

Ortwin Huysmans

Testaankoop

Kluwen van tarieven

Nog volgens de consumentenorganisatie geldt voor handbagage op dit moment een kluwen van tarieven, “gaande van soms maar 6 euro tot bedragen boven de 70 euro”. Met verstrekkende gevolgen. In het voorbeeld van Ryanair stijgt de prijs van de vliegtuigtickets met nog eens bijna 70 procent, voor wie handbagage wil meenemen.

Testaankoop dient daarom klacht in bij de Economische Inspectie tegen de luchtvaartmaatschappijen Ryanair, Easyjet, Vueling en Wizzair. Allemaal maatschappijen die vluchten van en naar België hebben én effectief hun klanten laten bijbetalen voor het meenemen van handbagage.

Het Nederlandse Transavia – bij Vlamingen erg populair omdat het vanop de luchthaven van Eindhoven opereert – blijft daarmee voorlopig buiten schot. (Lees verder onder de foto)

Het Nederlandse Transavia blijft voorlopig buiten schot, al moet je ook daar bijbetalen voor handbagage.© Shutterstock

Betalingsbewijzen bijhouden

Nochtans paste Transavia nog maar enkele weken geleden zijn bagagebeleid aan, waarbij ook bij deze luchtvaartmaatschappij passagiers niet langer gratis een rolkoffertje aan boord mogen meenemen. Sinds begin april is ook bij deze luchtvaartmaatschappij zogenaamde ‘cabinebagage’ betalend geworden. Het tarief: minstens 10 euro per vlucht, aldus de website van Transavia. Maar dat ligt in de realiteit vaker tegen de 20 euro. Mogelijk zal Testaankoop via de Europese koepelorganisatie EuroConsumers straks ook druk gaan uitoefenen op andere Europese luchtvaartmaatschappijen die voor handbagage laten bijbetalen.

LEES OOK. Onze tips voor het boeken van je zomervakantie: “Hier blijf je dit jaar beter weg”

Opmerkelijk: om de klacht bij de Economische Inspectie en latere juridische procedures voldoende te ondersteunen, moedigt Testaankoop “alle reizigers, die deze zomer een handbagage-toeslag moeten betalen, aan om het betalingsbewijs daarvan te bewaren”.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....