Alarmpistolen, die vaak gebruikt worden om sportwedstrijden mee op gang te schieten, worden steeds vaker omgebouwd tot ‘echte’ vuurwapens. Volgens Europol maken ze zelfs bijna de helft uit van alle illegale vuurwapens in Europa.
Bij een door Europol gecoördineerde operatie tegen illegaal wapenbezit zijn dit jaar 1.388 vuurwapens in beslag genomen in zestien verschillende landen, waaronder België. En opvallend: meer dan een derde waren wapens die verkocht werden om losse flodders mee af te vuren en die nadien omgebouwd werden tot dodelijke pistolen.
De ordediensten schatten dat omgebouwde alarm- en seinvuurwapens bijna de helft uitmaken van de illegale wapens die in de EU circuleren. “Individuen en georganiseerde criminele netwerken maken vaak gebruik van dit soort vuurwapens omdat bepaalde modellen makkelijk kunnen worden aangepast om er echte munitie mee af te vuren”, zegt Europol in een mededeling.
Niemand weet exact hoeveel wapens er in ons land in omloop zijn, en evenmin hoeveel omgebouwde alarmpistolen daar precies bij zijn. En dat baart de veiligheidsdiensten net grote zorgen, meer zelfs dan de 3D-geprinte wapens waar vaak voor gewaarschuwd wordt. Zo’n alarmpistool is goedkoop en vrij eenvoudig om te katten voor wie een beetje kennis van zaken heeft. “Veel collega’s zien zelfs het verschil vaak niet tussen een alarmpistool en eentje dat omgebouwd is tot echt vuurwapen”, zegt een wapenexpert bij de politie die enkel anoniem wil getuigen. Voor amper honderd euro kan je zo’n wapen al kopen.
Als je met een alarmpistool schiet, komt er een vlam uit de loop en hoor je een luide knal, er komt geen projectiel uit. Maar wie iets van wapens kent en wat handig is, bouwt het makkelijk om tot een echt wapen. De onderdelen zijn op het internet te koop en worden tegenwoordig zelfs 3D geprint.
Vrij te koop
Maar waar koop zo’n alarmpistool, en vooral: gelden daar dan geen strenge regels voor? “Tot 2017 waren er geen Europese regels over alarmpistolen en kon elk land zelf beslissen over de verkoop ervan”, zegt Nils Duquet, wapenexpert en directeur van het Vlaams Vredesinstituut. “Intussen zijn de regels strenger geworden. Enkel alarmpistolen die niet gemakkelijk omgebouwd kunnen worden, zijn nog vrij te koop in wapenwinkels. In België moet je wel je identiteitskaart laten zien, maar er is geen registratie.”
In Nederland is de vrije verkoop helemaal aan banden gelegd. Maar zoals drugs gemakkelijk van het ene land naar het andere worden gesmokkeld, gebeurt dat ook met wapens.
“Neem nu de Zoraki 917, een Turks alarmpistool dat moeilijk te onderscheiden is van een Glock-pistool, een veelgebruikt wapen bij politiediensten”, vertelt Duquet. “Het is een van de gemakkelijkste alarmpistolen om betrouwbaar om te bouwen. Zo’n alarmpistool is bij ons vergunningsplichting, maar criminelen kochten ze in grote hoeveelheden op in verschillende andere Europese landen en verkopen ze nu met veel winst. Illegaal. Maar de omgebouwde exemplaren vuren wel dodelijke 9 mm-kogels af.” Op het internet worden die Zoraki’s voor nog geen 200 euro verkocht. Ombouwen naar een echt geweer is volgens de politie minder dan een uur werk.