570 uur. Dat presteerde Zara Van Cauwenbergh (20) vorig jaar, naast haar studies internationale communicatie aan de Artevelde Hogeschool. “En ik had geen enkel herexamen, dus voorlopig lukt die combinatie prima”, zegt de studente. Die 570 uur presteerde ze bij drie werkgevers: op maandag, wanneer ze geen les heeft, klust ze bij aan de gemeente Maldegem. Op andere dagen springt ze in op de personeelsdienst van het AZ Alma ziekenhuis in Eeklo. En in het weekend werkt ze nog in een winkel in Knokke. “Veel tijd voor vrienden en familie blijft er inderdaad niet over. Af en toe zorg ik ervoor dat ik eens een dagje vrij heb. Maar ik werk gewoon echt graag. En ik heb ook een doel voor ogen. Ik wil volgend jaar op Erasmus naar Madrid, daarvoor dienen die centen”, zegt Zara.
Wat ook telt: haar cv dat nu al, voor ze het echte werkveld in springt, goed gevuld is. “Ik ben net voor een stage aan het solliciteren en dan zie je recruiters al weleens met grote ogen kijken. Het is een grote meerwaarde.”
Zara heeft geluk. In 2023 werd het, vooral dankzij de enorme krapte op de arbeidsmarkt, mogelijk om maximaal 600 uur als jobstudent te werken tegen een gunstig RSZ-tarief. Maar eind 2024 loopt die gunstige maatregel af. Zowel Unizo als de Vereniging van Studenten (VVS) pleit er dan ook voor om de regel permanent te maken. “En dat moet nog deze legislatuur gebeuren voor de regering in lopende zaken gaat, anders vallen we in 2025 terug op het lagere plafond van 475 uur”, klinkt het.
“Ik werk gewoon echt graag. En ik heb ook een doel voor ogen. Ik wil volgend jaar op Erasmus naar Madrid”
Zara Van Cauwenbergh
Klust bij als jobstudente
“De krapte op de arbeidsmarkt is ondanks de moeilijkere economische realiteit nog niet weg”, stelt Danny Van Assche, topman van Unizo. “We mogen het ondernemers op dit moment niet nog moeilijker maken om personeel te vinden. Zeker in vakantieperiodes of op momenten dat afwezigheden door ziekte zorgen voor gaten in de personeelsplanning. Elke keer je zo’n opening niet gevuld krijgt, valt er extra werk op andere werknemers. Het geeft spanning op de werkvloer.”
Evaluatie
Daarenboven zijn er ook steeds meer studenten die instaan voor hun eigen kost en inwoon én voor de financiering van hun studies. Voor hen is het cruciaal dat er 600 uren gewerkt kunnen worden aan een gunstig RSZ-tarief, zegt de VVS. “Het leven is de laatste jaren een stuk duurder geworden”, zegt Jef Vandorpe. “En dan gaat het niet enkel over de pintjes op café. Het gaat ook gewoon over studieboeken, koten en een warme maaltijd ’s avonds. Voor veel studenten is het een noodzaak geworden om bij te verdienen.”
(Lees verder onder de foto)
“We zien dat ook aan de stijgende vraag van studiefinanciering en het stijgende aantal jobstudenten”, vertelt Vandorpe. “Heel simplistisch gesteld: met 475 uur kan je één dag per week in de lokale supermarkt werken. Met 600 uur kan je één dag per week in het jaar, maar ook in de zomervakantie als jobstudent aan de slag. Wij pleiten niet om dat plafond van 600 uur volledig te laten vallen, de focus moet op de studies blijven. Maar die 600 uur is wel het goede plafond.”
“Voor veel studenten is het een noodzaak geworden om bij te verdienen”
Jef Vandorpe
Voorzitter Vereniging van Studenten
Unizo schat dat ongeveer 10 procent van de jobstudenten net zoals Zara tegen die 600 uur aanlopen. “Genoeg om te zeggen dat het belangrijk is om de maatregel te behouden”, zegt topman van Unizo Danny van Assche.
Volgens het kabinet van bevoegd minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) is er afgesproken om de gunstmaatregel te evalueren. Maar wanneer dat zou gebeuren, is nog niet duidelijk.
Source: nieuwsblad.be