Lummenaar Jamie V. C. (30) hoopte met een vervalste handtekening het kasteel van Gors te kopen. De man had grootste plannen, maar bouwde in werkelijkheid luchtkastelen en liet de verkoper ontgoocheld achter. Maandag kent Jamie zijn straf. Hij riskeert 12 maanden cel.
Vol trots en verre van mediaschuw kondigden Jamie V. C. en zijn ‘zakenpartner’ Hann S. (25) in mei vorig jaar aan dat ze samen het kasteel van Gors hadden gekocht. Een imposant kasteel van 3.000 vierkante meter vol kristallen lusters en marmer, te koop voor 5.495.000 euro. Ze zouden ‘de jongste kasteelheren van Vlaanderen’ worden. Over waar het geld vandaag kwam, bleven ze vaag. Verder dan een mysterieuze erfenis kwamen ze niet. “Naar aanleiding van een artikel in Het Belang van Limburg heeft de politie een onderzoek opgestart”, sprak de procureur op het proces in de Hasseltse rechtbank.
Financiële fantast
Dat onderzoek leverde geen antwoorden op. Integendeel. “Bankonderzoek bracht aan het licht dat ze onvoldoende financiële middelen hadden. Jamie V. C. had een aanzienlijke schenking van 270.000 euro ontvangen. Een mooie som voor een starterswoning, maar niet voor een kasteel”, duidde de procureur. “Wat volgde waren fantastische verhalen die niet klopten. V. C. claimde dat hij een erfenis van een verloofde zou krijgen. Er was sprake van diverse appartementen in Saint-Tropez. Doordat de familie van de overledene hem zou bedreigen, kwam er niets van een erfenis in huis. Ook tegen Hann S. had Jamie V. C. het over een erfenis. Alleen ging het nu over een andere persoon met een appartement in New York, rekeningen in Dubai, een jacht en dergelijke meer. We hebben hier echt te maken met een financiële fantast.”
Megalomaan
Het was die fantast die eigenaar Joris Dillen over de vloer kreeg. Aan kandidaat-kopers vroeg hij om een solvabiliteitsgarantie voor te leggen. Kwestie van te vermijden dat er duizend nieuwsgierigen zouden passeren die zijn tijd zouden verspillen. Dillen kreeg een papier voorgeschoteld met daarop de zogenaamde bezittingen en ondertekend door een advocaat. Maar die handtekening was vervalst. Ook was er gesjoemeld met de aankoopbelofte van het kasteel (5.495.000 euro) en de inboedel (250.000 euro).
Vandaag geeft Jamie V. C. enkel de vervalsing op de kredietwaardigheidsgarantie toe. De verdachte en Hann S. kwamen een vijftiental keer langs bij Dillen om hun plannen te bespreken. Het duo nam zelfs een architect en een aannemer in de arm. “Allemaal voor niets. Ze gingen er een B&B en hotel van maken. Er was zelfs een studie gemaakt voor een brug om naar een eilandje te gaan. Megalomaan. Mijn cliënt is voor de gek gehouden”, sprak Dillens advocaat Jo Everaerts. “Ik vraag 4.500 euro schadevergoeding voor de vennootschap en 1 euro moreel voor Joris Dillen. De opgelopen schade als gevolg van de misgelopen verkoopovereenkomst vragen we later terug via de burgerlijke rechtbank.”
Handelsverbod
In tegenstelling tot Jamie V. C. – “Hij moest plots met zijn moeder naar het ziekenhuis” – was gedupeerde Joris Dillen wel in persoon aanwezig. “Er is gespot met mijn levenswerk. Het kasteel is nooit zo in orde geweest als nu. Toen ik het kocht was het een wrak. Die gasten zijn straatboefjes.”
In de Hasseltse correctionele rechtbank stond vorige maand enkel Jamie V. C. terecht. Alleen zijn ‘handtekeningen’ stonden op papier. De procureur vorderde 12 maanden cel, 4.000 euro boete en een handelsverbod van tien jaar. Advocaat Gunther Maex verdedigde Jamie V. C. Hij vroeg de opschorting van straf en sprak over een man die te goeder trouw was geweest in de hoop een grote erfenis op te strijken.”
“Geen van die twee overleden personen bleken te bestaan. We zitten met iemand die zijn eigen leugens gelooft. Een mythomaan”, repliceerde Jo Everaerts. Maandag velt de rechter het vonnis.