Help anderen door deze informatie te delen met iedereen die je kent op je sociale media!

De slachtoffers van het neerhalen van MH17 op 17 juli 2014 en hun nabestaanden verdienen rechtvaardigheid. Daarvoor is tijd, geduld en doorzettingsvermogen nodig en dat hebben wij en houden we, schreef premier Schoof maandag op sociale media. Hij sprak die dag met een afvaardiging van de nabestaanden.

Saillant detail: Schoof probeerde als AIVD-baas een onderzoek rond de MH17-ramp te beïnvloeden.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

Journalist Eric van de Beek confronteerde hem vervolgens met het feit dat de kabinetten-Rutte en nu ook het kabinet-Schoof opvallend veel desinteresse tonen voor satellietdata die de VS zeggen te hebben, maar die ze nooit geleverd hebben als bewijs voor Russische schuld. “Waar blijft de oproep van Den Haag aan Washington om die data vrij te geven?”

De enige partij

Hij trok de stoute schoenen aan en heeft Trumps inlichtingenchef Tulsi Gabbard een brief gestuurd, waarin hij om openheid vraagt. De Amerikaanse president belooft immers openbaarheid rond doofpotdossiers.

In de brief, die ook is ondertekend door FVD-voorman Baudet, stelt hij het hoofd van de nationale inlichtingendiensten vragen met betrekking tot de satellietdata over de raket die MH17 neerhaalde. FVD was de enige partij die de brief mede wilde ondertekenen.

Van de Beek sprak bij Forum Inside over de brief en meer:

[embedded content]
Niets dan desinteresse

Het enige andere Kamerlid van wie Van de Beek een reactie kreeg, was Eric van der Burg (VVD). Die adviseerde hem minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp hierover te contacteren. “Die toonde echter niets dan desinteresse,” laat Van de Beek weten. “Net als de Kamer dus.”

“De kans is klein dat de Amerikanen alsnog openheid geven. Maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt.”

Kan niet

De Amerikanen schreven in 2016 in een memo aan het Openbaar Ministerie dat de Amerikaanse inlichtingengemeenschap de lancering van een SA-11-luchtdoelraket (ook wel Buk genoemd) detecteerde op zo’n zes kilometer van de plaats Snizjne in Oost-Oekraïne op het moment dat het contact met vlucht MH17 verloren ging.

Dat gebied was indertijd in handen van rebellen en wijst op betrokkenheid van de pro-Russische rebellen bij het neerhalen van MH17, werd gesteld in de memo.

In 2020 maakten de advocaten van één van de MH17-verdachten, Oleg Poelatov, uit die memo op dat deze raket MH17 niet neergehaald kan hebben. Immers heeft de raket enige tijd nodig om zijn doel te bereiken.

De lancering die de Amerikaanse inlichtingengemeenschap heeft waargenomen, kan dus niet verantwoordelijk zijn geweest voor de crash van MH17, aldus Van de Beek in zijn brief.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
9
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

<div class="nfn


Source: https://www.ninefornews.nl/journalist-vraagt-amerikaanse-inlichtingenchef-om-openheid-over-mh17-en-alleen-deze-partij-wilde-de-brief-mede-ondertekenen/

.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wil jij op de hoogete blijven?
Nieuwsbrief
Rumble is de main page
https://rumble.com/hnmda/live
Follow/subscribe daar, om op de
hoogte te blijven van nieuwe uitzendingen
Delen/kijken via:
live.hnmda.nl
Als je mee wil doen in de chat.
FB
Facebook