Het nieuwe akkoord houdt in dat in cao-onderhandelingen afgesproken wordt welke beroepen precies onder de regeling vallen. Het gaat dus niet om een generieke regeling, maar om een maatwerkoplossing waarbij per sector gekeken wordt wie precies in aanmerking komt. De huidige vroegpensioenregeling loopt eind volgend jaar af, maar met dit akkoord kunnen werknemers die hun leven lang fysiek zwaar werk doen, ook na 2025 rekenen op een uitkering die hen helpt de periode tot hun AOW-leeftijd te overbruggen. En het beste nieuws voor werkgevers: er hoeft geen belasting betaald te worden over die uitkering.
Toegegeven, het akkoord kwam moeizaam tot stand. De onderhandelingen zaten muurvast en begin september legden de bonden nog een nieuw voorstel van het kabinet naast zich neer. De afstand tussen de partijen was simpelweg te groot om verder te praten. De vakbonden wilden aanvankelijk niet akkoord gaan omdat er onenigheid bestond over wie er precies onder de noemer ‘zwaar werk’ viel. En minister Eddy van Hijum (NSC) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wilde voorkomen dat de regeling te ruim zou worden, omdat dat de toch al krappe arbeidsmarkt nog verder zou belasten.
Uiteindelijk werd er toch weer om tafel gegaan, en begin deze maand besloten de vakbonden de stakingen op te schorten. Die stakingen hadden in meerdere sectoren een flinke impact. Zo kondigden politievakbonden aan om weg te blijven bij enkele voetbalwedstrijden, waardoor die wedstrijden simpelweg werden afgelast. Ook de NS en streekvervoerders legden het werk neer, wat resulteerde in treinuitval. Maar goed, uiteindelijk leverde dat de druk op die nodig was om tot een akkoord te komen.
Vorige week bereikten de politievakbonden en de politie al een akkoord over het vroegpensioen voor politiemedewerkers. Voor hen geldt dat werknemers uit het geboortejaar 1961 drie jaar voor hun AOW-leeftijd mogen stoppen met werken, en de periode mogen overbruggen met een speciale politie-uitkering.
Het is mooi dat er nu een akkoord ligt, maar het is ook weer typisch hoe het gaat in Nederland: eerst moeten de stakingen en de chaos ons om de oren vliegen voordat er beweging komt aan de onderhandelingstafel. En natuurlijk is het kabinet er vooral op gebrand dat de regeling niet te ruim wordt, want ja, de arbeidsmarkt is al zo krap. Maar goed, het belangrijkste is dat de mensen met een zwaar beroep nu de erkenning krijgen die ze verdienen en eerder kunnen stoppen met werken. Nu nog hopen dat de uitvoering van dit akkoord niet ook weer eindeloze bureaucratie en vertraging met zich meebrengt. Want daar zijn we helaas ook wel goed in.
.