© Shutterstock

De prijs van een döner kebab is in Duitsland een hot topic. Omdat de prijs de afgelopen jaren de hoogte in ging, pleiten politieke partijen nu zelfs voor een prijsplafond voor het populaire gerecht.

Vandaag om 15:38

Het is een vraag die bondskanselier Olaf Scholz de laatste maanden steevast op zijn bord krijgt: “Kan u iets doen aan de stijgende prijs van een kebab?” Het klinkt misschien een beetje absurd, maar in Duitsland liggen ze er echt van wakker. De regering was zelfs genoodzaakt om uit te leggen hoe het komt dat de prijs van een kebab stevig de hoogte in gegaan is. Op Instagram leggen ze uit dat het onder meer te maken heeft met de inflatie en stijgende energiekosten door de oorlog in Oekraïne.

Omdat hun misschien wel favoriete gerecht steeds minder betaalbaar wordt, hopen de Duitsers nu op een prijsplafond voor kebab. “Het is heel opvallend dat ik, overal waar ik kom, vooral van jonge mensen de vraag krijg of er geen maximumprijs voor de döner moet komen”, zei Scholz.

De socialistische partij, Die Linke, hebben zich nu op het thema gegooid. In een ontwerp dat ze indienden in het parlement pleiten ze voor zo’n maximumprijs voor kebab, onder de naam Dönerpreisbremse. Zo’n maatregel werd in sommige delen voor het land bijvoorbeeld ook al ingevoerd voor stijgende huurprijzen. Volgens de partij steeg de prijs van een kebab in twee jaar tijd van 4 naar 10 euro in sommige steden. (Lees verder onder de foto)

Volgens de socialistische partij Die Linke steeg de prijs van een kebab in twee jaar tijd van 4 naar 10 euro.© Shutterstock

Die Linke willen een algemene maximumprijs van 4,90 euro voor een kebab. En jongeren zouden maar maximaal 2,90 euro mogen betalen voor hun lievelingseten. Ook stellen ze vouchers voor dagelijkse kebabs per huishouden voor. Zo’n maatregelen zou jaarlijks zo’n vier miljard aan subsidies kosten, berekende de partij op basis van de 1,3 miljard kebabs die jaarlijks in het land gegeten worden. Ook de Groene-partij is bereid om te luisteren naar voorstellen omtrent het prijsprobleem van kebabs. “Voor jonge mensen is het op dit moment een kwestie die net zo belangrijk is als waar ze gaan wonen als ze uit huis gaan. Ik weet dat het voor veel mensen hier geen alledaagse kwestie is”, zei politica Hanna Steinmüller in het parlement. “En het is ook iets dat misschien belachelijk wordt gemaakt, maar ik denk dat we als volksvertegenwoordigers verplicht zijn om deze verschillende perspectieven te belichten.”

“Voor jonge mensen is het op dit moment een kwestie die net zo belangrijk is als waar ze gaan wonen als ze uit huis gaan”

Hanna Steinmüller

Duits politica

Olaf Scholz reageerde door te zeggen dat zulke controlerende prijsmaatregels “niet uitvoerbaar” zijn in een vrije markteconomie. In plaats daarvan prees hij het “goede werk van de Europese Centrale Bank” bij het terugdringen van de inflatie. Op sociale media wordt er zelfs geroepen voor de terugkeer van de voormalig bondskanselier Angela Merkel. De voorganger van Scholz had “de döner ten minste onder controle.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....