Het is niet toegestaan om te weten hoeveel geld de asielopvang als gevolg van de spreidingswet de bevolking van Nederland kost.
In Aerdenhout in Bloemendaal worden 20 jonge asielzoekers opgevangen. Hart voor Bloemendaal wilde weten hoeveel dat ons als belastingbetaler kost en ontving 108 zwartgelakte pagina’s als antwoord.
Er wordt onder andere gerefereerd aan een brief van Heijmans aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) van 24 april 2024 over de verbouwing van de pastorie in Aerdenhout voor de opvang van asielzoekers. Deze brief is vrijwel geheel zwartgelakt.
De ‘open overheid’ heeft duidelijk veel te verbergen, concludeert Hart voor Bloemendaal.
De open overheid over kosten van asielopvang. Betreft 20 jonge #asielzoekers in Aerdenhout, Bloemendaal. 108 zwart gelakte pagina’s. pic.twitter.com/iAYcrLgZVE
— HartvoorBloemendaal (@HartBloemendaal) 24 januari 2025
(Video verwijderd? Klik hier…)
Operatie van de NCTV
“Wat kost het om 20 jonge asielzoekers op te vangen in Aerdenhout? (Gemiddelde huizenprijs in 2023 tussen de 1 miljoen en 2,5 miljoen euro). De gemeente Bloemendaal (waar Aerdenhout onder valt) wil het u niet vertellen. Dan weet je genoeg,” reageert journalist Joost Niemoller.
“Jullie roeren in een operatie van de NCTV,” zegt Wob-onderzoeker Cees van den Bos tegen de partij. “Die implementeren namelijk het beleid als het gaat om zorg of immigratie.”
“Voor het goed functioneren van de democratische rechtsstaat worden deze documenten zwartgelakt. Het zou onwenselijk zijn als jullie straks over informatie beschikken waar men in de Tweede Kamer niets van wil weten. Overigens zijn de asielopvangplekken die gemeenten ter beschikking stellen handelswaar richting de centrale overheid. Een soort Siciliaanse beveiliging,” merkt Van den Bos op.
Onleefbare situatie
Het doel? Er wordt een onleefbare situatie gecreëerd die schreeuwt om maatregelen zoals 24/7 surveillance en checkpoints, aldus Van den Bos.
De ellende die ontstaat, is voor rekening van de lokale bestuurders. Hun functie is om de bevolking rustig te houden en de opdrachten uit te voeren. Wanneer ze dat goed doen, ligt er een mooie carrière in het verschiet, weet hij. “De coup wordt gepleegd door lokale bestuurders te chanteren en te corrumperen.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…
Interessant
.