“Dick Schoof,” zei Van Houwelingen daarop. “Dat is natuurlijk het ultieme establishment. Die man heeft carriere gemaakt als ambtenaar bij al die [bekende] instituten. Bij de AIVD is hij directeur geweest, van de inlichtingendienst, van de NCTV… [Hij] is dus helemaal versmolten met de macht, met het ambtenarenapparaat.”
En ja, ging Van Houwelingen verder, dat kan in principe een probleem zijn. “Als je PVV-stemmer bent wil je iets anders [dan wat er de afgelopen 14 jaar gebeurd is onder Rutte]. Dan wil je natuurlijk de andere weg inslaan. En dan komt het, denk ik, heel rauw op je dak dat in plaats van Wilders – die het natuurlijk gewoon had moeten doen – dat je dan ineens de baas van de inlichtingendienst als premier krijgt.”
De vraag is dan natuurlijk: waarom heeft Wilders dat niet afgedwongen. Voor Van Houwelingen is dat helaas ook een vraag. Dé vraag, zelfs. Want dat “extraparlementaire” karakter van het nieuwe kabinet vindt hij onzin. “Het is denk ik een gewoon kabinet.” De enige verklaring die hij heeft is dat “inderdaad dat dat een stap te ver was voor die andere partijen.”
Dat zeggen de betrokken partijen niet zelf, legt Van Houwelingen daarop uit, maar zo is het wél. “Voor het eerst in hoeveel jaar heb je [nu] de situatie [dat de grootste partij niet de premier levert]? Dat is volgens mij voor het eerst in 100 jaar dat na zo’n grote verkiezingsoverwinning de grootste partij niet de premier kan leveren. Dat is heel uitzonderlijk. En dan is het ook nog eens in de situatie dat voor het eerst een populistische partij de grootste wordt.”
“En dan, dán kan het in één keer niet meer” dat de fractieleider van die partij minister-president wordt. Want, ‘dualisme.’ “Dus ik heb zelf heel sterk het gevoel dat ze Wilders gewoon niet op die positie willen.”
Wat Van Houwelingen betreft is dat onacceptabel. Wilders had het premierschap verdiend. “Hij heeft twintig jaar lang zijn nek uitgestoken. Hij is eindelijk de grootste geworden. Dus ja, ik kan het me voorstellen dat hij daar zuur over is.”
En Van Houwelingen was nog niet klaar over de premier. Want, zei hij, als Wilders het dan niet kon/mocht worden, dan was Ronald Plasterk vele malen een beter keuze geweest dan Schoof. “Dit is teleurstellend, als je het mij vraagt.”
Het bewijst allemaal maar weer, aldus de FVD’er, dat “strategisch stemmen” het domste is wat je kunt doen. Als je dat doet laat je je stem “bepalen door de media, door de opiniepeilingen. Dat is wat je doet. Je legt je stem in handen van dat soort organisaties.”
.