Bisschop Mutsaerts begon het gesprek door de huidge paus Franciscus aan te pakken vanwege diens kritiek en beperkingen op de Traditionele Mis. Dan hebben we het dus over de Latijnse Mis.
“1.500 jaar lang hebben we die Mis gehad, in het Latijn. Al die Heiligen [van de Kerk] zijn er Heilig door geworden. Maar opeens zegt de Paus dat we die eigenlijk niet meer moeten toestaan,” zei Mutsaerts. “Ik weet niet waarom. Als je in Nederland kijkt, zie je dat er sommige plekken zijn waar er nog gezinnen en jongeren komen: dat zijn de kerken waar er nog een Latijnse Mis gehouden wordt.”
“Ik weet niet waarom Paus Franciscus met” zijn beslissing tegen de Latijnse Mis kwam, aldus de Nederlandse bisschop. “Ik zie er geen reden voor. Helemaal niet.”
De interviewer zei daarop dat Mutsaerts het eerder “een oorlogsverklaring” noemde. Als hij dacht dat de bisschop nu een stap terug zou doen kwam hij bedrogen uit. “Nou, daar lijkt het inderdaad op. Het is misschien een sterke manier om het te zeggen, maar het kwam gewoon uit het niets. En waarom? En het is zo streng.”
Verwarring
Daarop zei de interviewer dat de paus onlangs in België was en dat hij daar juist bekritiseerd werd omdat hij zogenaamd “te conservatief” zou zijn. Mutsaerts lachtte daar terecht om – in België zijn ze natuurlijk gewoon knettergek – maar citeerde enkele uitspraken van de paus die inderdaad goed waren. Zo noemde hij abortusartsen “huurmoordenaars” en zei hij dat er geen vrouwelijke diakens zouden komen.
“Maar dat is de verwarring die deze dagen steeds weer uit Rome komt. De ene dag zegt hij dit, de andere dag zegt hij iets heel anders over hetzelfde onderwerp. De ene week zegt hij dat er niet te veel homo’s in seminarie moeten zitten, maar de volgende week bezoekt iemand hem die hem vertelt dat hij homo is, dat hij een roeping heeft, en dan zegt de paus tegen die man dat hij ‘zijn roeping moet volgen’.”
“Een paus moet duidelijkheid bieden. Maar deze paus is dat niet,” ging bisschop Mutsaerts verder.
Homo’s
Natuurlijk krijgt een traditionele, betrouwbare en conservatieve bisschop als Mutsaerts dan voor zijn voeten geworpen dat het homohaat is! Oh jongens toch! Je moet homo’s toch kunnen zegenen?!
“Ja,” antwoordde Mutsaerts daar heel scherp op. “We moeten zondaars kunnen zegenen. Als dat niet zo was konden we niemand zegenen.” Iedereen is immers een zondaar.
“Maar kunnen we de zonde zegenen?” Wat het geval natuurlijk volgens het katholicisme het geval is als homo’s een stel vormen en ‘gehuwd’ willen zijn. “Nee, natuurlijk niet. Het is alsof je zegt, zonde, nou ja, dat is wel oké. Een homostel dat in zonde leeft, kunnen die gezegend worden in hun relatie? Nee.”
Dat de paus daar onduidelijkheid over schept is niet goed, aldus Mutsaerts.
Controversieel
“Ik denk niet dat wat ik zeg controversieel is,” zei Mutsaerts vervolgens toen zijn interviewer hem vertelde dat veel kardinalen en andere bisschoppen hem zeggen hebben dat ze allemaal Mutsaerts’ mening delen… maar dat ze het niet (durven te) zeggen. “Wat ik zeg is gewoon normaal katholicisme.”
“Als de paus iets zegt dat niet klopt, dan moeten we dat kunnen zeggen,” ging Mutsaerts verder. Punt. Daarbij valt het hem op dat iedereen het prima vond toen paus Benedictus bekritiseerd werd door bisschoppen en priesters. Dat gold ook voor kritiek op Johannes Pauls de Grote. Maar als ze nu iets over paus Franciscus zeggen, nou, dan is de wereld te klein. “Vreemd,” aldus Mutsaerts.
Woke
Daarop sprak Mutsaerts zich ook uit tegen de Woke-gekte die het Westen tegenwoordig gegijzeld houdt. “Waar is Woke op gebaseerd” als je er goed over nadenkt? “Nergens op. Op helemaal niets. Niet op de wetenschap… Niet op wat dan ook.”
“En de erfzonde? Die is onbespreekbaar. Die moeten we negeren. En dat is precies waar het misgaat. We hebben toch een geweten? We weten wat goed en fout is. Als we daarmee solt creëer je enorme problemen. St. Augustinus zei het heel correct: haat de zonde, maar heb de zondaar lief. Daar was de kerk altijd heel goed in. Maar tegenwoordig ben je zogenaamd ‘heel beoordelend!’ als je de zonde veroordeelt.”
“Onze veroordeling heeft niets te maken met in welke tijd we leven. Het is gebaseerd op de openbaring van God. Maar heb de zondaar tegelijkertijd lief. Mensen kunnen dat onderscheid blijkbaar niet meer maken. Diefstal is verkeerd, dus de dief is slecht. Nee, wij zeggen: diefstal is verkeerd, zeg er niets anders over, maar de dief, doe iets voor hem, zodat hij verandert.” Met andere woorden, de dief kan zich bekeren en een ander mens worden. Maar dat betekent niet dat de zonde opeens geen zonde meer is.
Belangrijk is dat Mutsaerts daarbij ook uitlegde dat zelfcontrole en zelfreflectie heel belangrijke katholieke waarden zijn. Voor iedereen. We moeten allemaal onszelf trainen in het goede – en in het nalaten van dat wat slecht is.
Zondagse boodschap
Natuurlijk heeft bisschop Mutsaerts ook weer een zondagse boodschap. Dat doet hij voor EWTN Lage Landen. Zijn wekelijkse podcast moet elke week weer beluisterd worden – door alle christenen, niet alleen door katholieken. De man is werkelijk een geweldenaar. We mogen dankbaar zijn dat we hem hebben in Nederland.
Luister!
DDS heeft een NIEUWE Dagelijkse Nieuwsbrief. Abonneer je GRATIS en voor niets op deze NIEUWE dagelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is beter dan de oude nieuwsbrief: 1) we doen het in house dus zijn niet afhankelijk van anderen en 2) de layout en indeling van deze nieuwsbrief is veel handiger. Abonneer je dus. Gratis. Vandaag nog!
.