“Laat ik voorop stellen dat ik aan beide feiten onschuldig ben,” aldus Blommestijn. “Ik heb geen strafbare feiten gepleegd.” Punt. Niet, het was een vergissing. Niet, heb medelijden. Nee. Ik heb niets misdaan.
“Ik heb geen strafbare feiten gepleegd.”
@rblommestijn houdt haar betoog in de rechtszaak vanwege het sturen van tweets.
“Laat ik beginnen met te zeggen dat ik nooit opzettelijk groepen of individuen heb beledigd of groepen of individuen heb wíllen beledigen. Ik heb ook nooit kunnen vermoeden dat die lading achteraf in mijn woorden gelegd zou worden. Op het moment dat ik dat wel had geweten had ik de woorden misschien anders gekozen,” ging ze verder.
“Maar ik benadruk: ik wist dat niet en heb ook absoluut de opzet gehad om groepen of individuen te beledigen,” zei Raisa daarop. Let op, ze herhaalt dat ze nooit “de opzet” heeft gehad omdat “de opzet” een voorwaarde is voor rechters om tot een veroordeling te komen. Een groep of individu moet zich niet slechts beledigd voelen, de ‘dader’ moet dat ook nadrukkelijk bedoeld hebben.
Lawfare tegen rechts
Blommestijn was nog niet klaar. “Ik moet er wel bij zeggen,” pakte ze het systeem namelijk aan, “dat het vaker gebeurt bij mensen die zich begeven aan de ‘rechterkant’ van het politieke spectrum, of in ieder geval bij mensen die kritiek uiten op overheidsbeleid; bij mensen die tegen de stroom inzwemmen, dat er bepaalde woorden opzettelijk negatiever of met een bepaald vooroordeel worden geïnterpreteerd.”
Als voorbeeld noemde ze een artikel in de Volkskrant waarin gesteld wordt dat ze alle mensen met een “negroïde uiterlijk” wegzette als “apen.” Dat klopt niet. Feitelijk is dat gewoon onjuist. Maar zo worden haar woorden wél verdraaid – en het OM doet daar dapper aan mee.
“Volgens mij is het zo,” zei Blommestijn dan ook, “dat wie neutraal en zonder vooringenomenheid naar mijn uitspraken kijkt” alleen maar kan concluderen dat dit soort beschuldigingen flauwekul zijn. En trouwens, melde ze ook nog terecht, Raisa is ook nog eens “opiniemaker.” Haar uitspraken worden dus gedaan in het publieke debat. In het verleden zijn rechters altijd heel duidelijk geweest dat opiniemakers en dergelijke significant ruimte krijgen om hun mening te uiten. Ook als dat volgens sommige mensen “aanstootgevend” en “beledigend” is.
Primatengejank
Ten tweede wordt het woord ‘primitief gedrag’ of ‘primatengedrag’ heel vaak gebruikt voor dat soort (zinloos) geweld. En ten derde noemde ze overduidelijk niet alle mensen met een donker uiterlijk apen. Dan had ze namelijk gezegd… niet schrikken: “Apen.” Nu zei ze negroïde primaten. Dat woord “negroïde” was dan nodeloos geweest, als in haar ogen alle donkere mensen apen zijn.
Menzen zijn primaten
“De mens, Homo sapiens, is een tweevoetige primatensoort uit de familie van mensachtigen”, zo staat te lezen op wikipedia. De mens is net als alle apen en halfapen een primaat. Enkele kenmerken van primaten zijn naar voren gerichte ogen, opponeerbare duimen en platte nagels.
De primaten of opperdieren (Primates) vormen een orde van zoogdieren, waartoe alle soorten halfapen en apen, inclusief de in de evolutie enige overgebleven mensensoort, Homo sapiens, behoren.[3] De wetenschappelijke naam “Primates” betekent “eersten”.
Wetenschappelijk gezien is het dus ook nog eens een onnozele interpretatie om te zeggen dat “primaten” altijd “apen” betekent. Het kan daar op slaan, ja, maar het kan ook gaan over halfapen én over mensen. Wat het niet automatisch betekent is “apen.”
Maar goed, zoals gezegd, als ze dat wél bedoelde, dan geeft ze juist aan door “negroïde” ervoor te gebruiken dat ze niet denkt dat álle mensen met een negroïde uiterlijk apen zijn. Anders had ze die classifier er helemaal niet bij hoeven geven. Dan waren het gewoon “primaten” geweest, punt.
DDS heeft een NIEUWE Dagelijkse Nieuwsbrief. Abonneer je GRATIS en voor niets op deze NIEUWE dagelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is beter dan de oude nieuwsbrief: 1) we doen het in house dus zijn niet afhankelijk van anderen en 2) de layout en indeling van deze nieuwsbrief is veel handiger. Abonneer je dus. Gratis. Vandaag nog!
.