© Foto Kurt

Vandaag is de laatste dag om je online belastingaangifte in te dienen. Maar wat als je die deadline mist?

Renzo Vangenechten

Tenzij je een aangifte met specifieke inkomsten hebt, zoals een zelfstandig inkomen of buitenlandse beroepsinkomsten, is de deadline om je belastingaangifte in te dienen middernacht. Als je dat niet op tijd doet, kunnen daar wel degelijk zware gevolgen aan verbonden zijn.

“Een te laat ingediende aangifte wordt beschouwd als een niet ingediende aangifte”, zegt woordvoerder van FOD Financiën Francis Adyns. “Men kan een administratieve boete krijgen die varieert van 50 euro tot 1.250 euro. Dat bedrag wordt hoger afhankelijk van hoeveel keer de belastingplichtige al te laat indiende en of hij/zij bedrieglijk inzicht had. In de plaats van een boete of daarbovenop kan ook een belastingverhoging van 10 tot 200 procent op het niet aangegeven inkomen opgelegd worden. Als de niet aangegeven inkomsten lager zijn dan 2.500 euro, dan wordt er geen verhoging toegepast.”

Boetes of verhoogde belastingen zijn niet de enige gevolgen. Als je te laat indient zullen er nog twee andere consequenties aan vasthangen. “Ten eerste mag de FOD Financiën je aangifte langer nakijken”, zegt Adyns. “De onderzoekstermijn wordt anderhalf jaar langer. Tot 30 juni 2025 bij tijdige aangifte wordt tot 31 december 2026 bij laattijdige aangifte. Bovendien wordt de bewijslast omgekeerd: als de FOD Financiën iets wil weerleggen dat in een tijdige aangifte staat, dan moet Financiën aantonen wat en waarop het zich baseert. Als men een laattijdige aangifte indient moet de burger de inkomsten weerleggen waarop de FOD Financiën hem of haar wil belasten.”

“In de plaats van een boete of daarbovenop kan ook een belastingverhoging van 10 tot 200 procent op het niet aangegeven inkomen opgelegd worden”

Francis Adyns

Woordvoerder FOD Financiën

Niet in elk geval wordt er een boete of verhoging opgelegd. Dat varieert van zaak tot zaak. “De controledienst bekijkt geval per geval of er een boete of belastingverhoging wordt opgelegd”, zegt Adyns. “De verlenging van de onderzoekstermijn en de omkering van de bewijslast zijn altijd van toepassing bij laattijdige aangifte.” Concrete cijfers over hoeveel mensen hun aangifte nog niet hebben ingediend, zijn er nog niet. Daar kan de FOD Financiën pas een overzicht van geven als ook de laatste deadline van 16 oktober verstreken is.

LEES OOK.Kan je de huur voor je huurwoning aftrekken van de belastingen? En hoe worden huurinkomsten belast?

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....