In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië wordt het leger ingezet om de havens en de luchthaven “te beveiligen”. Dat kondigde de Franse premier Gabriel Attal woensdag aan.
Gisteren om 21:25
“Soldaten worden ingezet om de havens en de luchthaven van Nieuw-Caledonië te beveiligen”, verklaarde de premier bij de opening van een crisisoverleg op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
De hoge commissaris van Nieuw-Caledonië, Louis Le Franc, die om versterking van het leger had gevraagd om de luchthaven van Noumea te beschermen, kondigde volgens Attal een verbod op TikTok en een avondklok aan.
Sinds 20 uur Franse tijd (5 uur in Nieuw-Caledonië) is de noodtoestand van kracht. Die is nodig om terug te keren tot rust, aldus Attal. “Want de situatie in Nieuw-Caledonië is ernstig. De afgelopen dagen is er een ongekende uitbarsting van geweld geweest, met plunderingen, brandstichting, fysiek geweld en drie doden onder de inwoners”, naast de dood van een gendarme.
Het is de “absolute prioriteit” van de Franse regering om terug te keren naar orde en rust. Dat is “een voorwaarde voor elke dialoog”, benadrukte Attal. Hij beloofde ook om de Nieuw-Caledonische betrokken partijen uit te nodigen voor een bijeenkomst in Matignon, om een politiek akkoord te kunnen bereiken. “We sparen geen middelen of inspanningen om de terugkeer naar rust mogelijk te maken”, klonk het nog.
Grondwetswijziging
In Nieuw-Caledonië vinden sinds maandag hevige rellen plaats. De separatisten pikken het niet dat in het Franse parlement een grondwetswijziging wordt gestemd. Die zou duizenden Franse kiezers stemrecht, en dus meer politieke invloed, geven. Vandaag mogen enkel de mensen die voor 1998 aankwamen op het eiland en hun nakomelingen stemmen.
De bewoners van Nieuw-Caledonië hadden in drie referenda, in 2018, 2020 en 2021, gekozen om deel te blijven uitmaken van Frankrijk. De onafhankelijkheidsbeweging had de laatste stemming echter geboycot en aangekondigd dat ze de uitslag niet zou accepteren. Vooral de inheemse Kanak-bevolkingsgroep droomt al lang van een eigen staat.