België distantieert zich van Spanje over erkenning van Palestina
België heeft beslist zich terug te trekken uit de groep gelijkgestemde landen over de erkenning van Palestina. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) verklaard in de Kamer. Ze wil “rationeel” te werk gaan over de timing en de criteria voor een tweestatenoplossing, en op die manier dus ook over de erkenning van de Palestijnse staat.
De minister uitte haar bedenkingen bij de druk die Spanje binnen de Europese Unie heeft uitgeoefend om tot de erkenning te komen. “Eén land, Spanje, is door een interne coalitiewijziging mondiger geworden over de erkenning van Palestina. Dat komt de dynamiek niet ten goede. Nu zijn er drie landen: Ierland, Slovenië en Spanje. De anderen hebben zich teruggetrokken toen een Europese Raad plaatsvond waar Spanje de forcing heeft gevoerd. Zo is het gegaan. Het is onze eerste minister die heeft beslist zich uit de groep terug te trekken, dat was niet ik of de MR. Vervolgens hebben Luxemburg en Portugal zich teruggetrokken.”
België, dat momenteel voorzitter is van de EU, wil de rol van bemiddelaar spelen in het debat. De kwestie werd maandag informeel aangesneden tijdens een Raad Buitenlandse Zaken en nadien formeel in het kader van een samenwerkingsraad met de Golfstaten. “Ik heb ervoor gepleit te rationaliseren wat er nog moet gebeuren, wat het opportune moment is, welke criteria nodig zijn om stappen vooruit te zetten en andere landen te betrekken om tot een erkenning van Palestina te komen, om het emotionele pad te verlaten, het gevoel voor de ene groep dat ze Israël verraden en een gevaar vormen door Palestina te erkennen, en aan de andere kant, hoop te bieden aan de Palestijnen die nog geloven in een vreedzame dialoog”, ging de minister voort.
Het idee van een voorbereidende vredesconferentie, dat afkomstig is van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Josep Borrell, wint terrein. “Er zijn tegenkantingen binnen de Raad en we bekijken hoe we verder kunnen gaan. Met de Arabische landen en bepaalde EU-landen bekijken we de objectieve mijlpalen, de timing, wat nodig is om verder te gaan en waar de erkenning van Palestina moet plaatsvinden”, aldus nog Lahbib.