De Hongaarse premier Viktor Orban gebruikte de slogan “Make Europe great again” al tijdens een speech voor het parlement in februari.© belga

Hongarije trekt haar voorzitterschap van de Europese Unie op gang met een knipoog naar Donald Trump. Met de slogan “Make Europe great again” wil Orbán de andere lidstaten provoceren. “Maar uiteindelijk plooit hij altijd”, zegt Europakenner Hendrik Vos (UGent).

Siska Thuysbaert

Gisteren om 18:43

Tot 1 juli is België nog voorzitter van de Europese Unie. Daarna is het aan Hongarije om de fakkel over te nemen. De slogan voor hun Europees voorzitterschap lanceren de Hongaren nu al. “Make Europe great again”, een niet al te subtiele knipoog naar de legendarische slogan van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Die voerde in 2016 campagne onder het motto “Make America great again”. Hij schopte het uiteindelijk tot in het Witte Huis. Dat Orbán het goed kan vinden met Donald Trump, is geen geheim. Met deze slogan zet hij hun band nog eens extra in de verf.

LEES OOK. EU-leiders beraden zich in Brussel over topjobs: “Consensus over tweede ambtstermijn voor Von der Leyen”

© Alexander Meeus

Daarmee is de toon voor het Hongaarse voorzitterschap ook meteen gezet. “Dit is pure provocatie”, reageert Europakenner Hendrik Vos (UGent). Al ligt de leuze van de Hongaren ook binnen de lijn der verwachting, volgens de professor. “Dit is typisch voor Orbán. Hij heeft de Europese lidstaten de voorbije maanden en jaren al vaak proberen provoceren. Maar uiteindelijk plooit hij altijd, denk maar aan de steunpakketten voor Oekraïne. Orbán weet dat hij de EU en de Europese interne markt nodig heeft.”

Rustige periode

Als voorzitter van de Europese Unie krijgt Hongarije de komende zes maanden wel een belangrijke rol op het Europese toneel. Dé dwarsligger bij uitstek moet nu de Europese ministerraden leiden, bemiddelen tussen de 27 lidstaten en akkoorden uit de brand slepen. Al kunnen de Hongaren de komende maanden weinig mispeuteren, volgens Vos. “De nieuwe Europese Commissie zit nog niet in het zadel. De inhoudelijke werven moeten nog in gang gestoken worden. Dus wordt het eigenlijk best een rustige periode waar niet veel te gebeuren staat”, zegt hij.

Dat was onder het Belgisch voorzitterschap wel anders. “De Belgen hebben hard moeten doorwerken om alle dossiers af te ronden voor de Europese verkiezingen. De Hongaren zullen daarentegen vooral op de winkel moeten passen. Eigenlijk is dit de meest onschadelijke periode voor het Hongaars voorzitterschap”, concludeert de Europakenner.

LEES OOK. De grijze muis die plots eigenhandig de Europese natuurherstelwet erdoor kreeg: wie is Leonore Gewessler?

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *