Na de moord op zijn dochtertjes Maud (8) en Ona (5) bleef Chris Vanhaverbeke (44) hun moeder lastigvallen. Eerst met brieven en later met nachtelijke telefoontjes. “Hij schakelde zelfs medegedetineerden in”, zegt advocaat Kristiaan Vandenbussche. Voor die stalking riskeert de Waardamse landbouwer twee jaar cel.
Op 16 november 2022 bracht Vanhaverbeke zijn dochtertjes Maud (8) en Ona (5) door verstikking om het leven in een hoeve langs de Sijslostraat in Waardamme. De 44-jarige aardappelboer kon later die avond worden ingerekend nadat hij met zijn wagen tegen een paal was beland. In een handgeschreven brief aan zijn ex en haar familie stelde Vanhaverbeke dat hij handelde uit wraak. Hij vreesde dat hij na zijn echtscheiding de kinderen te weinig zou zien.
Geen schuldbesef
Van enig schuldbesef leek niet bepaald sprake. Ook vanuit de gevangenis stuurde Vanhaverbeke brieven naar zijn ex waarin hij haar en haar vader de schuld gaf voor het drama. Hij schuwde daarbij het gebruik van schuttingtaal niet. Maar het bleef niet bij brieven. Hij belde haar ook een zevental keer op, soms ’s avonds laat.
LEES OOK. Chris Vanhaverbeke blijft twee maanden langer in de cel na moord op beide dochtertjes
“Van communicatie was daarbij geen sprake”, stelt Kristiaan Vandenbussche”, de advocaat van de mama. “Toen mijn cliënte opnam, hoorde ze enkel ademhaling. Na enkele seconden werd er ingehaakt.”
Medegedetineerden
Tijdens zijn verhoor bij de politie gaf Vanhaverbeke de belaging toe. “Hij besefte dat hij de rust van mijn cliënte ernstig verstoorde, maar hij bleef haar lastigvallen”, stelt meester Vandenbussche. “Alleen niet meer rechtstreeks. Hij schakelde medegedetineerden in om haar te stalken.”
De Brugse raadkamer verwees Vanhaverbeke woensdagochtend door voor belaging en misbruik van elektronische communicatie. Daarvoor riskeert hij maximum twee jaar cel. “Die belaging was allerminst bevorderlijk voor het verwerkingsproces van mijn cliënte”, vervolgt Vandenbussche. “Wij stellen ons de vraag: als al de gevangenis niet meer volstaat, wat moeten we dan nog doen als maatschappij?”
Psychiatrisch onderzoek
Het moordonderzoek is intussen nog volop bezig. Onder andere het psychiatrisch onderzoek is nog niet afgerond. “Als alles verder normaal verloopt, hopen we dat het assisenproces ergens medio 2025 plaats kan vinden”, besluit meester Vandenbussche.