De Australiër Jack Karlson is op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn naam zegt je mogelijk niks, maar de kans is groot dat je hem meermaals als meme voorbij hebt zien komen. Karlson werd een internetlegende door een video van zijn arrestatie bij een Chinees restaurant, waarin hij een geweldige tirade afstak. Onder meer de uitspraak “a succulent Chinese meal (een sappige Chinese maaltijd)” ging de meme-geschiedenisboeken in.
Het incident dat Jack Karlson op de kaart zette, dateert al van oktober 1991, maar hij verwierf pas echt internetbekendheid toen de beelden van zijn arrestatie in 2009 op YouTube geplaatst werden. Op de videobeelden is te zien hoe Karlson door politieagenten uit een Chinees restaurant in het Australische Brisbane geleid wordt nadat hij beschuldigd werd van fraude met een kredietkaart. Maar de man laat zich niet zomaar doen en steekt een – intussen legendarische – monoloog af.
“Je verzekerde me net dat ik mocht praten”, zegt Karlson in de video tegen een agent terwijl hij het restaurant verlaat. Terwijl zes agenten hem in een auto proberen te zetten, vertellen ze hem dat hij gearresteerd is. “Ik sta onder wat? Heren, ziehier de democratie!”, roept hij tegen de toekijkende pers. “Kijk eens naar de hoofdklem hier”, zegt Karlson terwijl de politie hem probeert vast te pakken. “Zie je die kerel daar… haal je hand van mijn penis! Dit is de vent die me bij mijn penis heeft gegrepen mensen”, schreeuwt hij. Of er echt sprake van handtastelijk is, is in de video moeilijk te zien. “Waarom heb je me dit aangedaan?”, smeekt Karlson.
“Stap in de auto”, zegt een politieagent, schijnbaar gefrustreerd door de situatie. “Waarom?” antwoordt Karlson. Hij voegt eraan toe: “Wat is de aanklacht? Het eten van een maaltijd? Een sappige Chinese maaltijd?”
De situatie escaleert verder. “Oh dat is een mooie hoofdklem, meneer”, zegt Karlson terwijl de agenten proberen hem in de auto te duwen. “Oh! Ah ik zie dat je je judo goed kent. Goed zo.” Op dat moment ziet hij dat er al een agent in de auto zit en op hem wacht. “En u meneer, wacht u op mijn slappe penis?”, vraagt hij de man. “Hoe durf je?!”, schreeuwt Karlson als hij eindelijk wordt overmeesterd. “Blijf met je handen van me af.” Verslagen neemt Karlson daarna afscheid van de menigte. “Tata! En vaarwel!”
De video werd miljoenen keren bekeken en verwierf in de daaropvolgende jaren een ware cultstatus. De natuurlijke theatraliteit van Karlson en zijn voorliefde voor Chinees eten zorgden ervoor dat hij een enorm citeerbaar figuur werd.
Het incident met de kredietkaart bleek uiteindelijk een geval van persoonsverwisseling, maar dat betekent niet dat Karlson helemaal onschuldig was. De man, die deze week op 82-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, had er al een turbulent leven opzitten. Karlson had het grootste deel van zijn leven doorgebracht in inrichtingen, tehuizen en gevangenissen en was een veroordeelde crimineel die drie keer uit de gevangenis was ontsnapt.
De man zou ook een ware oplichter geweest zijn. Zelfs over zijn identiteit en leeftijd bestaat vandaag geen volledige zekerheid. Jack Karlson is naar alle waarschijnlijkheid één van de aliassen die hij doorheen de jaren gebruikte. Gedacht wordt dat zijn echte naam Cecil George Edwards is. Maar dat willen zijn familieleden nu niet bevestigen. “Hij bewandelde een vol en kleurrijk pad en leefde, ondanks de
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240808_95180807
.