Euforisch sprak Avi Hyman, woordvoerder van de Israëlische regering, op 1 april de pers toe. Zijn leger had zich na een twee weken durende belegering teruggetrokken uit het al-Shifaziekenhuis in Gaza, waar volgens hen Hamas-terroristen zich verschuilden, en de balans was voor Hyman prachtig. “We hebben de nieuwe standaard gezet voor stedelijke oorlogsvoering. We hebben meer dan 200 terroristen uitgeschakeld en meer dan 900 terroristen opgepakt, en dat zonder ook maar één burgerslachtoffer te maken”, zei hij.

Toen werden al veel twijfels geuit bij de uitspraken van de woordvoerder. Na uitgebreid onderzoek van BBC is nu gebleken dat de realiteit weleens erg zou kunnen verschillen van de versie van Hyman. De voorbije weken zijn immers vier massagraven ontdekt op de site van het ziekenhuis, dat ooit het grootste en best uitgeruste was in de Gazastrook, en volgens Palestijnse reddingsteams liggen daarin vele honderden lichamen. (Lees verder onder de foto)

De schade bij het ziekenhuis was enorm.© REUTERS

Vrouwen en kinderen

Volgens Rami Dabadesh, een Palestijnse medewerker van de Civiele Defensie in Gaza, werden de lichamen aangetroffen van “in staat van ontbinding verkerende en onherkenbare martelaren”. Daarnaast vonden zijn collega’s en hij “lichamen van vrouwen, kinderen en personen zonder hoofd en met ontbrekende lichaamsdelen”. Die uitspraken onderbouwde hij volgens BBC met heel wat foto- en videomateriaal. “We vonden ook sporen van veldexecuties, vastgebonden mensen, schotwonden en marteling op de ledematen en lichamen van sommige slachtoffers”, voegde directeur Mohamed Mughir van de Civiele Defensie eraan toe.

Medisch personeel getuigt in het artikel van BBC over lichamen die duidelijk van patiënten in het ziekenhuis waren, waar de katheters soms nog in de armen staken. Ook Mohammed al-Khatib getuigt, over de zoektocht naar zijn moeder die behandeld werd in het ziekenhuis. “Toen ze me vertelden dat er een massagraf was, ben ik naar hier gelopen”, zegt hij. “En ze hebben haar lichaam inderdaad gevonden.” Ook andere nabestaanden laten er weinig twijfel over bestaan: meerdere patiënten die behandeld werden in het ziekenhuis, hebben de Israëlische raids niet overleefd. Burgerslachtoffers waren er volgens die getuigenissen dus wel degelijk, wat Israël ook beweert.

“Vreselijke omstandigheden”

Aan het einde van de twee weken durende Israëlische inval, waren nog ongeveer 140 patiënten en verpleegkundigen aanwezig. Volgens Rik Peeperkorn, voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO actief in Gaza, waren de omstandigheden waarin zij leefden en werkten “vreselijk”. “Zij belandden uiteindelijk in de afdeling waar HR normaal zit, veel te klein en ongepast om patiënten te behandelen”, zegt hij. Twintig patiënten overleefden het volgens hem niet.

Ook patiënten die het wél overleefden, getuigden bij BBC over hoe weinig eten en drinken zij kregen. “De klok rond hoorden we bombardementen”, zegt de half verlamde Mohamed al-Nadeem bijvoorbeeld. “Ik ben ziek en kan niet bewegen, maar ik moest op de grond slapen zonder dekens.” Naast drinken was er ook een groot gebrek aan pijnstillers, klinkt het bij andere patiënten.

Oorlogsmisdaden

Het is door getuigenissen als deze, en de vondst van massagraven bij meerdere ziekenhuizen, dat de Veiligheidsraad van de VN zijn “diepe bezorgdheid” heeft uitgesproken. Samen met de VS en de EU heeft de Veiligheidsraad daarom een oproep gedaan tot het houden van een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in Gaza.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....