Uit een recente studie van CM Gezondheidsfonds blijkt dat het medicatiegebruik bij kinderen en jongeren onder de achttien jaar in de afgelopen tien jaar is gedaald. Echter, bepaalde geneesmiddelen zoals maagzuurremmers, ADHD-medicatie en antidepressiva zijn juist in opkomst bij minderjarigen. Dit roept vragen op over de gezondheid van jongeren en de redenen achter deze stijging.
De studie analyseerde de facturatiegegevens van terugbetaalde geneesmiddelen bij CM-leden tussen 0 en 18 jaar van 2013 tot en met 2023. In 2023 werd bij 57 procent van de jonge CM-leden minstens één geneesmiddel terugbetaald, terwijl dit percentage in 2013 nog op 62 procent lag. Hoewel de uitgaven van de ziekteverzekering aan geneesmiddelen ook zijn gedaald met 8 procent tussen 2013 en 2023, is de stijging in het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zorgwekkend.
Met name geneesmiddelen voor het zenuwstelsel, zoals ADHD-medicatie en antidepressiva, laten een verontrustende stijging zien in de periode 2013-2023. Het aantal gebruikers van ADHD-medicatie is met 31,5 procent gestegen, terwijl het gebruik van antidepressiva zelfs met 43 procent is toegenomen. Ook het gebruik van maagzuurremmers is gestegen, vooral bij adolescenten. In 2013 gebruikte 2,8 procent van de jongeren maagzuurremmers, terwijl dit in 2023 was gestegen naar 3,9 procent.
Naast deze stijgingen zijn er ook opvallende dalingen te zien. Zo is het gebruik van orale anticonceptie met 16 procent gedaald in vergelijking met 2013. Desondanks blijft dit nog steeds de meest gebruikte geneesmiddelencategorie bij adolescenten. Tegelijkertijd is er een toename in het gebruik van hormoonspiralen bij vrouwen onder de 18 jaar. In 2013 vroegen 52 CM-leden hiervoor een terugbetaling aan, terwijl dit aantal in 2023 was gestegen naar 483.
Deze bevindingen roepen vragen op over de gezondheid en het welzijn van jongeren. Het is belangrijk om de redenen achter deze stijgingen en dalingen verder te onderzoeken en passende maatregelen te nemen. CM-voorzitter Luc Van Gorp benadrukt dat het huidige budget voor eerstelijns psychologische zorg ontoereikend is en pleit voor versterking van het aanbod, zodat alle hulpvragen van kinderen en adolescenten kunnen worden aangepakt.
Kortom, hoewel het medicatiegebruik bij kinderen en jongeren over het algemeen is gedaald, zijn er specifieke geneesmiddelen die juist in populariteit toenemen. Deze bevindingen benadrukken het belang van een gezonde en evenwichtige benadering van medicatiegebruik bij minderjarigen.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250106_92518499
.