Het complexe leven op aarde kwam er misschien al 1,5 miljard jaar eerder dan we dachten. Tot die vaststelling kwamen enkele wetenschappers die mogelijk fossielen hebben gevonden die 2,1 miljard jaar oud zijn.
“Het complexe leven” verwijst naar een periode waarin voor het eerst organismen ontstonden die meercellig waren. Daarvoor was er op aarde enkel sprake van eencellige organismen en bacteriën. Dat complexe leven ontstond volgens de wetenschap ongeveer 635 miljoen jaar geleden.
Maar misschien is dat een foute veronderstelling. Een groep wetenschappers heeft namelijk in het Afrikaanse Gabon fossielen gevonden van dieren die mogelijk al 2,1 miljard jaar geleden leefden. De wetenschappers bestudeerden er de gesteenten op sporen van voedingsstoffen zoals zuurstof en fosfor, die leven mogelijk zouden maken.
Barre leefomstandigheden
“We weten al dat de toename van de concentraties fosfor en zuurstof in zeewater verband houdt met een periode in de biologische evolutie van ongeveer 635 miljoen jaar geleden”, zei hoofdauteur Dr. Ernest Chi Fru aan Sky News. “Ons onderzoek voegt een andere, veel eerdere episode toe aan het verslag, namelijk een van 2,1 miljard jaar geleden.” Volgens de onderzoekers was het complexe leven in die tijd nog niet ver verspreid. Dit kwam door de beperkte waterhoeveelheid en barre leefomstandigheden.
Toch zijn er ook enkele kritische stemmen die niet geloven dat er al in zo een vroeg stadium sprake geweest kan zijn van complex leven. “Ik ben niet tegen de idee dat er 2,1 miljard jaar geleden meer voedingsstoffen waren, maar ik ben er niet van overtuigd dat dit dan al zou geleid hebben tot diversificatie en de vorming van complex leven”, zei professor Graham Shields van het University College London aan BBC.