© REUTERS

Het mijnen van de cryptomunt Bitcoin verbruikt meer elektriciteit dan heel België. Dat blijkt uit een nieuw VN-rapport dat waarschuwt voor de impact van cryptomunten op milieu.

Anton Goegebeur

De productie van cryptomunten vergt enorm veel computerkracht en dus energie. Dat bleek woensdag opnieuw tijdens de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD). Bij de voorstelling van het nieuwe Digital Economy Report bleek dat het mijnen van Bitcoin, met voorsprong de populairste cryptomunt, in 2023 goed was voor een energieverbruik van 121 terawattuur. Ter vergelijking: het totale elektriciteitsverbruik in België bedroeg vorig jaar 78,4 terawattuur.

LEES OOK. ADVIES GEVRAAGD. “Ik wil cashen met een deel van mijn bitcoins? Moet ik daar belastingen op betalen, btw of beurstaks?”

Het mijnen van Bitcoin gebeurt meestal in grote computerzalen, op plaatsen waar elektriciteit bijzonder goedkoop is. In de VS was de energiebehoefte voor cryptomunten enkele jaren geleden al zo gigantisch dat kolencentrales die bijna afgeschreven waren een tweede leven kregen als stroomleverancier voor bitcoinminers.

Strengere regels

Het VN-rapport vraagt dan ook striktere regels om de klimaat- en het milieu-impact van cryptomunten te beperken. De techindustrie weegt niet alleen op het stroomverbruik. Volgens het rapport verbruikten datacenters van Google en Microsoft vorig jaar respectievelijk 21,2 miljoen en 6,4 miljoen kubieke meter water voor koeling. In 2020 was de ICT-sector ook goed voor 1,5 tot 3,2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Al zal dat aandeel door de boost van de digitalisering waarschijnlijk nog stijgen de komende jaren.

Volgens de Wereldbank zal de vraag naar mineralen zoals grafiet, lithium en kobalt met 500 procent stijgen tegen 2050. Die stijgende vraag biedt grondstofrijke landen volgens de VN kansen, als de opbrengsten onder meer efficiënt worden gebruikt. Dat gebeurt vandaag niet. Ontwikkelingslanden met grote grondstofvoorraden ondervinden vooral de negatieve gevolgen en halen daar nauwelijks economisch voordeel uit.

Rebeca Grynspan, hoofd van UNCTAD, hield een pleidooi voor inclusieve en duurzame ontwikkeling in de sector, die de gevolgen voor het milieu beperkt. “Dit vereist een verschuiving naar een circulaire digitale economie, met verantwoorde consumptie en productie, gebruik van hernieuwbare energie en uitgebreid afvalbeheer.”

LEES OOK. “Het idee dat je er snel rijk van kan worden, zit diepgeworteld”: vooral jongeren willen investeren in crypto

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....