De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde maandag een analyse waaruit volgens de centrale bank blijkt dat bijna alle huiseigenaren het verduurzamen van hun eigen woning kunnen financieren met spaargeld of een lening.
Als het tempo van verduurzaming desondanks achterblijft bij de doelstelling, kan overwogen worden om in aanvulling hierop gefaseerd een verduurzamingsplicht bij de aankoop van een nieuwe woning in te voeren, schrijft DNB.
Dit houdt in dat er een norm komt voor de minimale energieprestatie van een woning binnen een bepaalde tijd na de aankoop.
Zero emission
Joost Eerdmans van JA21 las dit bericht met open mond en vroeg demissionair staatssecretaris Van Huffelen, die de minister van Binnenlandse Zaken verving, of dat bij haar ook het geval was en of het kabinet van plan is om dit idee te omarmen.
Ze antwoordde dat het kabinet van plan is en zich ervoor inzet om te zorgen dat in 2050 alle woningen in Nederland verduurzaamd zijn. “We hebben de afspraak gemaakt om te komen tot zero emission voor alle woningen.”
Over de geopperde verduurzamingsplicht zei ze: “Het is niet dat dit al aan de orde is, maar geeft aan dat dit een mogelijkheid is wanneer we op basis van de huidige maatregelen onvoldoende tot realisatie van de doelstellingen komen.”
Op dit moment niet
Een nieuw kabinet kan, als dat nodig is, kijken naar de mogelijkheid tot extra versnelling, voegde Van Huffelen toe. “Het huidige kabinet gaat dit instrument op dit moment niet invoeren, maar heeft het alleen voorbereid.”
Eerdmans zei dat het nieuwe kabinet hier hoogstwaarschijnlijk een ‘hele dikke grote streep’ doorheen gaat zetten. “Mij dunkt dat dat terecht is.”
Hij wees erop dat het tienduizenden euro’s kost om je huis te verduurzamen. “Is het niet griezelig dat De Nederlandsche Bank gewoon zegt dat het spaargeld van de Nederlanders moet worden ingezet? Die groene grabbelton van D66 kennen we allemaal. Er wordt overal uit portemonnees van mensen gegraaid, maar in dit geval vind ik het gewoon een eng idee dat zelfs het spaargeld van mensen wordt aangevallen. Dat bepaalt De Nederlandsche Bank toch niet?”
Van Huffelen, die een keertje niet op de Antillen zat, benadrukte nog eens dat het kabinet ‘op dit moment’ niet voor deze maatregel zal gaan.
De Nederlandse Bank zinspeelt op het verplicht uitgeven van spaargeld aan “verduurzaming”. Dan zijn we de controle over ons geld definitief kwijt. @pvanhouwelingen wil dat Nederlanders zelf mogen kiezen waaraan ze hun geld besteden. De staatssecretaris blijft er vaag over. #FVD pic.twitter.com/9k23QOdE2K
— Forum voor Democratie (@fvdemocratie) April 23, 2024
(Video verwijderd? Klik hier…)
Absurd
De beantwoording stelde Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen allerminst gerust. Hij vroeg de D66-staatssecretaris of ze op z’n minst kan erkennen dat Nederlanders zelf gaan over de besteding van hun spaargeld. “Ze moeten nooit gedwongen kunnen worden om dat in te zetten voor duurzaamheidsmaatregelen.”
Volgens Van Huffelen is het niet gezegd dat ze het daarvoor moeten inzetten.
“Dat klopt niet,” corrigeerde Van Houwelingen haar. “In het advies van DNB staat heel duidelijk: er kan een verplichting komen om spaargeld in te zetten voor duurzaamheidsmaatregelen.”
“Dat is dus wel degelijk een enorme dreiging van een soort verplichte besteding van je spaargeld. Dat is wat ons betreft absurd,” zei het Kamerlid.
Van Huffelen: “Ik heb volgens mij geen vraag gehoord.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…