De voorbije dagen werd een vreemd fenomeen waargenomen boven de Etna, de vulkaan op het Italiaans eiland Sicilië. Uit de vulkaan stegen ‘rookringen’ op, helemaal anders dan een gewone pluim rook.
Vulkanische rookringen zijn zeldzaam, tot voor kort wisten wetenschappers niet hoe ze ontstonden. Vorming vereist een kalme atmosfeer en een cirkelvormige vulkanische opening.
Technisch gezien gaat het zelfs niet om echte rook. Wanneer hete vulkanische gassen plots in een korte puls uit de ventilatieopening vrijkomen, snellen de gassen naar boven en creëren een wolk, vergelijkbaar met condensatie van een vliegtuig. Hoewel rookringen bij vulkanen over de hele wereld zijn gedocumenteerd, zijn meerdere vertoningen zoals deze van de afgelopen dagen bij de Etna uiterst zeldzaam.
De Etna is de meest actieve vulkaan van Europa. De Etna rijst zo’n 3300 meter boven het eiland Sicilië uit, midden in de Middellandse Zee. De vulkaan barst regelmatig uit en de explosies ervan worden al meer dan 3500 jaar gedocumenteerd.