Ramses II© Shutterstock

Frédéric Payraudeau, een egyptoloog uit het Franse Sarthe, is erin geslaagd om de sarcofaag van Ramses II, een van de bekendste Farao’s uit het Egyptische rijk, te identificeren. En dat met dank aan een foto van een stuk graniet.

Vandaag om 16:00

Het stuk graniet waarover het gaat, werd al in 2009 gevonden in Abydos, op de Westelijke Nijloever. Het bevond zich in de grond van een klooster en werd opgegraven door de Egyptische archeoloog Ayman Damrani. Na het uitvoerig bestudeerd te hebben, kwamen Damrani en zijn collega’s tot de conclusie dat de sarcofaag verschillende keren was gebruikt.

Zo zou ze de laatste rustplaats geweest zijn van Menkhéperr, een hogepriester die ongeveer 1045 jaar voor Christus leefde. Hij zou de tweede zijn die de sarcofaag gebruikte, wie de eerste was dan nog onduidelijk. Damrani en zijn team dacht, op basis van de hiërogliefen, dat het moest gaan om een prins.

Een versie waar Frédéric Payraudeau niet tevreden mee was. De docent en onderzoeker van de universiteit van Sorbonne ging zelf op onderzoek en was ervan overtuigd dat de inscripties op het stuk graniet nog meer geheimen bevatten.

Onleesbaar

Hij vroeg zijn collega’s om een afbeelding van het graniet maar de inscripties lezen en ontleden, vormde toch een uitdaging. De namen van wie ooit in de sarcofaag had gelegen, waren onleesbaar geworden. Het hielp ook niet dat ze op dezelfde plaats boven elkaar geschreven waren.

Toch slaagde Payraudeau erin om de hiërogliefen te lezen en ontcijferde hij twee namen. Een van de namen was de kroningsnaam van Ramses II of Ramses de Grote, die zo’n 1200 jaar voor Christus leefde. Archeologen hadden eerder vastgesteld dat Ramses II werd begraven in een gouden kist. Die werd in de oudheid gestolen en verplaatst naar een albasten sarcofaag die later werd vernietigd.

Die stukken werden in een grote granieten sarcofaag gestopt die zo’n 200 jaar later door Menkheperrê werd gestolen voor hergebruik. Payraudeau ziet hierin het bewijst dat de Vallei de Koningen niet alleen het onderwerp was van plunderingen maar dat begrafenisvoorwerpen meer dan één keer gebruikt werden.

Na de ontdekking van Payraudeau keerde het stuk graniet terug naar de Vallei der Koningen. De mummie van Ramses II is op zijn beurt te zien in Caïro, in het Nationaal Museum van de Egyptische beschaving.

© EPA

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....