De Vlaming heeft vorig jaar een recordaantal zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor een gecombineerd vermogen van 1.139 megawatt – het equivalent van de energieproductie van meer dan twee gascentrales. Alleen: waar je vroeger een terugdraaiende teller had en dus véél geld kreeg voor stroom die je niet zelf verbruikte, is de injectievergoeding voor zonnestroom nu gedaald tot 5 cent per kWh. Peanuts dus.

Gebruik je eigen stroom op, luidt dan ook het advies van de Vlaamse energieregulator VREG. Want stroom die je niet moet kopen van je energieleverancier, is de goedkoopste stroom. Dat kan je doen door je wasmachine of vaatwas op te zetten als de zon schijnt, of door een thuisbatterij te gebruiken. Alleen lijken experten vandaag nog steeds niet erg enthousiast over die thuisbatterijen.

Professor Joannes Laveyne (UGent).

Twee jaar geleden al waarschuwde consumentenorganisatie Test-Aankoop dat een thuisbatterij, ondanks een mooie premie en veel promotie, eigenlijk niet rendabel was. “En dat is volgens ons nog steeds niet veranderd”, zegt woordvoerster Laura Clays. “Want waarvoor gebruik je die thuisbatterij? ’s Avonds de tv opzetten en je wasmachine, koelkast en diepvries voor ’s nachts? Voor die kleine dingen is zo’n thuisbatterij een vrij grote investering. Nog steeds denken heel veel mensen dat je zo’n batterij gebruikt om in de zomer op te laden en in de winter de stroom te gebruiken, maar zo werkt het niet. Vandaag is de batterij nog te duur en de levensduur van 10 jaar is te kort om financieel zeer voordelig te zijn.”

“Wat is de terugverdientijd van een nieuwe keuken? Die vraag stelt niemand, omdat het je comfort verhoogt. En dat kan een thuisbatterij ook doen”

Professor Joannes Laveyne

Energie-exert UGent

Dat denkt ook energie-expert Joannes Laveyne. “Een tijdje geleden stond de prijs van lithiumion-batterijen nog op zo’n 1.000 euro per kWh. Toen bleek de aankoop van zo’n batterij totaal nog niet interessant. Intussen is de prijs wel aan het dalen en in China is er ook sprake van overproductie. De kans is reëel dat die daling zich nog zal verderzetten in de komende maanden, ten minste als Europa geen importheffingen installeert op die Chinese batterijen. Ik wil wel nog benadrukken dat zonnepanelen, ook met die lage terugleververgoedingen, nog altijd een prima idee zijn. Die krijg je wél terugverdiend.”

Kijk je verder dan prijs alleen, dan is zo’n batterij misschien wél een interessant idee. “Wij volgen situaties van particulieren op en dan zie je dat zo’n batterij het comfort wel kan verhogen”, zegt professor Laveyne. “Het is een investering die mensen kan ontzorgen. Want wie vandaag geen batterij heeft, moet actief bezig zijn met het plannen van de was of moet nakijken wanneer het zonnig is. Ook het capaciteitstarief doet mensen soms twijfelen: mag ik nu mijn was én mijn oven én het vuurtje in de badkamer tegelijkertijd opzetten? Die vragen verdwijnen als je een batterij hebt. Wat is de terugverdientijd van een nieuwe keuken? Die vraag stelt niemand, maar het is wel iets wat je comfort verhoogt. Zo kan een thuisbatterij ook werken.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....