Het Duitse nieuwstijdschrift Der Spiegel heeft schokkende ontdekkingen gedaan: de persoonlijke gegevens van Amerikaanse topfunctionarissen liggen gewoon voor het oprapen op het internet. Telefoonnummers, e-mailadressen en zelfs wachtwoorden zijn allemaal online te vinden. En het gaat niet zomaar om willekeurige functionarissen, maar om bekende namen zoals Pete Hegseth, Mike Waltz en Tulsi Gabbard.
Der Spiegel heeft deze gevoelige informatie gevonden met behulp van commerciële zoekmachines en gehackte gegevens die openbaar beschikbaar zijn. Hoewel het tijdschrift niet heeft gecontroleerd of de wachtwoorden nog actueel zijn, blijkt dat veel telefoonnummers en e-mailadressen nog steeds in gebruik zijn en gekoppeld zijn aan accounts op populaire platforms zoals Whatsapp, Instagram en Linkedin.
Wat nog verontrustender is, is dat Der Spiegel heeft ontdekt dat de privénummers van Gabbard en Waltz gekoppeld zijn aan accounts op Signal, een versleutelde berichtendienst. Het is echter niet bekend of deze nummers zijn gebruikt voor hun chatgesprekken over de Houthi’s.
Deze onthullingen komen op een zeer ongelukkig moment voor de Amerikaanse functionarissen. Ze liggen namelijk al onder vuur vanwege een artikel in het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic, getiteld “De regering-Trump stuurde me per ongeluk haar oorlogsplannen”. In dit artikel onthulde de hoofdredacteur van The Atlantic dat hij per abuis was toegevoegd aan een chatgroep waarin minister Hegseth “operationele details” deelde over geplande Amerikaanse aanvallen op de Houthi-rebellen in Jemen.
Deze nieuwe onthullingen van Der Spiegel werpen een nog donkerder licht op de situatie. Het tijdschrift waarschuwt dat “vijandige inlichtingendiensten” de gevonden gegevens kunnen gebruiken om de communicatie van de functionarissen te hacken en zelfs spyware op hun apparaten te installeren. Dit betekent dat buitenlandse agenten mogelijk op de hoogte waren van de Signal-chatgroep waarin Gabbard, Waltz en Hegseth de militaire aanval bespraken.
Deskundigen op het gebied van informatiebeveiliging waarschuwen dat hackers niet alleen toegang kunnen krijgen tot apparaten en diensten met behulp van deze gegevens, maar ook phishingaanvallen kunnen uitvoeren en zelfs deepfake-aanvallen kunnen lanceren om deel te nemen aan virtuele vergaderingen. Het risico op politieke chantage is ook niet te onderschatten.
Kortom, de onthullingen van Der Spiegel zijn alarmerend en werpen een schaduw over de veiligheid van Amerikaanse topfunctionarissen. Het is duidelijk dat er dringend actie moet worden ondernomen om deze gegevens te beschermen en de beveiliging te verbeteren.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250327_91933771
.
