In september 2023 maakte de James Webb-ruimtetelescoop wereldwijd opschudding met het nieuws dat er mogelijk een spoor van leven was ontdekt op een exoplaneet buiten ons zonnestelsel. De planeet, genaamd K2-18b, ontvangt bijna net zoveel licht en warmte van zijn ster als de aarde van de zon en heeft ook een vergelijkbare temperatuur. Het meest opvallende is dat de dampkring van K2-18b voornamelijk uit waterstof bestaat, wat betekent dat de planeet potentieel oceanen van water zou kunnen herbergen.
Het team van onderzoekers achter de ontdekking heeft gemeld dat ze methaan, koolstofdioxide en mogelijk dimethylsulfide in de atmosfeer van de planeet hebben waargenomen. Dimethylsulfide is een organische zwavelverbinding die op aarde wordt geproduceerd door algen en bacteriën in de oceanen. Als deze verbinding daadwerkelijk aanwezig is op K2-18b, zou dit de planeet enorm hoog op de lijst van potentiële leefbare planeten plaatsen.
Deze ontdekking heeft het onderzoeksteam geschokt en ze zijn nu van plan om verder onderzoek te doen met behulp van de Webb-telescoop om meer duidelijkheid te krijgen. Als het bestaan van dimethylsulfide bevestigd kan worden, zou dit een belangrijke stap zijn in het begrijpen van de mogelijkheden van leven buiten onze planeet.
Kortom, de ontdekking van mogelijk leven op K2-18b heeft de wetenschappelijke gemeenschap enthousiast gemaakt en biedt nieuwe perspectieven op de zoektocht naar buitenaards leven.
.