Nog maar net was er het nieuws dat 19 leden van een bende drugscriminelen waren opgepakt en Brussel een pak veiliger zou worden, of op een Brussels terras werden opnieuw twee mensen doodgeschoten. “In Antwerpen willen de bendes via aanslagen met elkaar communiceren, in Brussel gaat het om een territoriumoorlog.”
“Het oprollen van deze gewelddadige drugsbende in de Peterboswijk in Anderlecht gaat een verschil maken voor de veiligheid in Brussel”, zei nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch woensdagavond in de studio’s van De afspraak. Ze was er om uit te leggen dat negentien drugscriminelen waren opgepakt die verantwoordelijk waren voor bruut geweld in Brussel: schietpartijen, ontvoeringen, geweld en intimidaties. “We moeten wel waakzaam zijn voor een escalatie van geweld van andere bendes die hun plaats willen innemen.”
Haar woorden waren nog niet half koud of in Sint-Gillis volgde een brutale schietpartij waarbij twee doden en drie zwaargewonden vielen. “Het parket weet nog niet zeker of het om drugsgerelateerde feiten gaat, dus veel kan ik nog niet zeggen, maar als het effectief gaat om drugsgeweld, waren mijn woorden jammer genoeg voorspellend”, reageerde Van Wymersch gisteren aan deze krant.
“We moeten het verdienmodel van die bendes hard aanpakken en zorgen dat al deze mensen niet in het milieu terechtkomen. Door de leefbaarheid te herstellen en aan samenlevingsopbouw te doen”
Ine Wymersch
Nationaal drugscommissaris
Als het om drugsgerelateerde feiten gaat, is de kans groot dat op het terras onschuldige slachtoffers vielen. Er is een duidelijk verschil tussen het drugsgeweld in Antwerpen en in Brussel volgens Van Wymersch. “In Antwerpen gebruiken de bendes geweld om elkaar signalen te geven. In Brussel gaat het om een niets en niemand ontziende, territoriale drugsoorlog. De incidenten zijn hier niet louter en alleen gericht op bijvoorbeeld het huis van een lid van een rivaliserende bende zoals in Antwerpen.” Volgens Van Wymersch slaan de bendes in Brussel meer in het wild toe. “Dat komt omdat de bendes gebruikmaken van wat ik ‘wegwerpkrachten’ noem. Dat zijn jongeren die ze oorlogswapens in handen geven. Mensen zonder toekomst die zich zo interessant proberen te maken.”
Hoe die bendes definitief dan wel een halt toe te roepen? “Politie en justitie zullen dit niet alleen oplossen. We moeten het verdienmodel van die bendes hard aanpakken en zorgen dat al deze mensen niet in het milieu terechtkomen. Door de leefbaarheid te herstellen en aan samenlevingsopbouw te doen. Laat mensen wonen in deftige huizen, zorg voor netheid in de wijken en vooral toekomstperspectief.”