De gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, heeft verklaard dat de hervormingen in het regeerakkoord van de regering-De Wever niet ver genoeg gaan om de doelstellingen te behalen. Hoewel er sprake is van enige vooruitgang op het gebied van structurele hervormingen, zoals op de arbeidsmarkt en pensioenen, is het volgens Wunsch zeer onzeker of dit voldoende zal zijn om tegen 2030 een werkgelegenheidsgraad van 80 procent te bereiken. Hij benadrukt dat er nog geen volledige becijfering is en dat het begrotingstekort naar verwachting een probleem zal blijven in de komende jaren.
Daarnaast waarschuwt de Nationale Bank voor de stijgende sociale uitgaven en de toenemende vergrijzingskosten in België. Volgens hen zullen de sociale uitgaven in de toekomst sterk blijven toenemen en zullen de vergrijzingskosten sterker stijgen dan in de buurlanden. Ook de overheidsschuld van België is vorig jaar gestegen tot 104,4 procent van het bbp, wat het land kwetsbaar maakt voor vertrouwensverlies.
Verder blijkt uit het jaarverslag dat de gezinnen in België vorig jaar meer hebben geconsumeerd, maar ook minder hebben gespaard. De consumptieve bestedingen stegen sneller dan het inkomen, waardoor de spaarquote daalde. Desondanks is de spaarquote nog steeds hoog en hoger dan het gemiddelde in het eurogebied.
De Nationale Bank maakt zich ook zorgen over het dalende belang van de industrie in België. De stijgende energieprijzen en koolstofkosten hebben een negatieve invloed op het concurrentievermogen van de verwerkende industrie en energie-intensieve bedrijfstakken. Om de toekomst van de Belgische industrie veilig te stellen, moeten er volgens de NBB maatregelen genomen worden om de binnenlandse energieprijzen te verlagen en duidelijkheid te verschaffen over de beschikbaarheid en kosten van koolstofvrije technologieën.
Tot slot benadrukt Wunsch dat er meer structurele hervormingen nodig zijn om de productiviteit en welvaart te verhogen. Hij wijst op de moeizame re-integratie van langdurig zieken in België en de noodzaak van een flexibele arbeidsmarkt met voldoende geschoolde arbeidskrachten. Ook de dalende onderwijskwaliteit en de administratieve lasten in Europa zijn volgens hem belangrijke uitdagingen die aangepakt moeten worden.
Met deze uitdagingen in het achterhoofd vraagt Wunsch zich af of het vasthouden aan ambitieuze klimaatdoelstellingen wel haalbaar en wenselijk is voor de Belgische industrie. Hij pleit voor een heroverweging van het beleid om de concurrentiekracht te behouden. Daarnaast waarschuwt de Nationale Bank voor de toenemende risico’s in de wereldeconomie, zoals monetaire verstrakking, geopolitieke onzekerheid en handelsbeperkingen. Ze benadrukt dat het verminderen van administratieve lasten en het stimuleren van investeringen belangrijke punten zijn om het concurrentievermogen van Europa te versterken.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250220_96816964
.