Volgend jaar wordt de rente-aftrek beperkt, en dat betekent dat investeren in huurwoningen een stuk minder aantrekkelijk wordt. Directeur Judith Norbart van de institutionele beleggersvereniging IVBN slaat de spijker op de kop in De Telegraaf: Nederland is veel strenger dan andere Europese landen. Waarom zou je buitenlandse investeerders wegjagen op een moment dat we ze juist keihard nodig hebben om de woningbouw op peil te krijgen? Dit kabinet doet precies dat. Ze schrapt de drempel van €1 miljoen, zodat er alleen nog een maximale aftrek van 25% van de winst geldt. Dat betekent simpelweg dat kleine en middelgrote verhuurders straks veel meer belasting moeten gaan betalen.
En laten we wel wezen, dit gaat niet om de grote spelers. Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, die met eigen geld beleggen, hebben hier niet of nauwelijks last van. Nee, het zijn de kleine ondernemers, de gepensioneerde ondernemers die voor hun pensioen huurwoningen hebben gekocht, die het hardst worden getroffen. Peter Beets van ABN Amro MeesPierson zegt het duidelijk tegen De Telegraaf: deze mensen gaan hun inkomsten flink zien dalen door de hogere belastingdruk. Het is simpelweg niet meer rendabel voor hen om in huurwoningen te investeren. En dat terwijl de woningmarkt al op zijn knieën ligt.
Dit beleid moet een einde maken aan de ‘kunstmatige constructies’ van grote beleggers, maar wat krijg je? Dat juist de kleinere verhuurders worden geraakt. Huib Boissevain van Annexum ziet het somber in De Telegraaf: dit gaat tot een nieuwe uitpondgolf leiden. Buitenlandse beleggers zijn al klaar met de Nederlandse huurmarkt, en nu worden ook de kleine beleggers en zzp’ers weggepest. Het is echt de wereld op zijn kop: we hebben enorme woningbouwdoelen, maar met dit soort maatregelen maken we die doelen alleen maar onbereikbaarder.
En misschien denken sommige mensen nu: “Wat kan het ons bommen wat er met vastgoedbeleggers gebeurt?” Maar dat is veel te kortzichtig. De woningbouwopgave van 100.000 woningen per jaar raakt zo verder uit zicht. Kleine beleggers zijn juist degenen die nieuwbouwwoningen afnemen en bestaande huurwoningen verduurzamen. Door deze maatregelen wordt dat steeds minder aantrekkelijk. Dit kabinet lijkt er alles aan te doen om de situatie nog verder te verergeren.
En dat is precies het probleem: de PVV, VVD, en wat er allemaal nog meer in deze coalitie zit, zeggen centrumrechts te zijn, maar voeren beleid uit dat zo links is als maar kan. Beleggers worden weggepest, investeringen worden ontmoedigd, en de belastingdruk gaat omhoog. Het liberalisme is ingeruild voor een vorm van sociaal-democratisch globalisme waarin de staat bepaalt wie wel of niet mag investeren en waar. Dit is geen centrumrechts beleid. Dit is socialisme, verpakt in een kabinet dat zichzelf voor de gek houdt.
.