Wekenlang lag een Nederlandse zestiger dood in zijn slaapkamer, terwijl zijn broer en schoonzus gewoon thuis waren. Tot één buurman toch bezorgd naar de hulpdiensten belde.

Gisteren om 18:57

In het Nederlandse De Bilt is een opvallende zaak aan het licht gekomen. De bewoners van de rustige Kamerlingh Onnesweg begonnen zich zorgen te maken om hun buurman Wim. Ze hadden de 69-jarige man namelijk al een tijd niet meer gezien. Wim woonde al tientallen jaren samen met zijn broer en schoonzus. De drie gepensioneerden waren goed op elkaar ingespeeld. De ene reed met de auto, de andere zorgde voor het avondeten. En ze gingen steeds samen op vakantie, schrijft het Algemeen Dagblad.

Maar in het voorjaar van 2023 leek het toch niet allemaal meer zo van een leien dakje te gaan. Wim stond geregeld buiten te schreeuwen op de andere twee en zijn gezondheid ging achteruit. Hij was hartpatiënt en leek erg vergeetachtig te worden. De buren dachten er in eerste instantie niet zo veel van. Maar na verloop van tijd merkten ze op dat ze Wim, de oudste van de drie, al een lange tijd niet meer gezien hadden. Hoe lang het geleden was, dat wist niemand meer precies.

Op 9 juli 2023 besloot één buurman de politie te bellen. Er hing dan ook een penetrante geur in de buurt en de man maakte zich zorgen. De agenten die ter plaatse kwamen, merkten op dat er ook opvallend veel vliegen in het huis zaten. Maar het echtpaar wou de politie niet binnenlaten. Na aandringen mochten de agenten toch tot in de woonkamer komen. Zij kregen te horen dat Wim boven lag te slapen en dat ze hem niet mochten storen.

De politie wou toch echt een controle uitvoeren en schakelde daarvoor justitie in, waarop de man bekende dat zijn broer al enkele dagen overleden was en nog in de slaapkamer lag. De agenten troffen inderdaad een overleden man aan in het bed, maar stelden ook meteen vast dat het onmogelijk was dat Wim slechts enkele dagen eerder overleden was. Het echtpaar werd meteen als verdachten behandeld, maar werkten niet echt mee. Dat ze als verdachten beschouwd werden, drong blijkbaar ook niet echt door.

Sociale dienst

Uiteindelijk bracht een autopsie en verder onderzoek meer duidelijkheid. Er kwam geen verdenking van een misdrijf naar voren. De twee hadden wel een overtreding begaan wat betreft de ‘lijkbezorging’, die wet stelt regels voor wat moet en mag gebeuren met het lichaam van een overledene. Denk bijvoorbeeld aan de registratie van een overlijden en de termijnen voor begraving of crematie.

Maar die klacht werd geseponeerd wegens de verstandelijke vermogens van de twee betrokkenen, weet het Algemeen Dagblad. De sociale dienst werd ingeschakeld en het echtpaar werd intensief begeleid. Door de dood van Wim was hun hele levensstructuur als een kaartenhuisje in elkaar gevallen. De twee wisten niet meer wat te doen en schakelden daardoor de politie niet in. Het echtpaar is ondertussen verhuisd, maar ze wonen wel nog in de gemeente. Hun oude buren zien hen soms nog passeren aan hun vroegere huis. Dan kijken ze snel binnen en gaan ze weer verder.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....