In een tijd waarin morele moed zeldzaam lijkt, schittert de Nederlandse bisschop Rob Mutsaerts als een baken van integriteit. Hoewel hij in Nederland minder bekend is, haalt Mutsaerts internationaal regelmatig de krantenkoppen vanwege zijn onverschrokken stellingname tegen de zieke en anti-christelijke Woke-denkbeelden die onze samenleving infiltreren. Grote katholieke websites besteden vaak aandacht aan zijn uitspraken en artikelen, juist omdat hij zo duidelijk en krachtig de historische katholieke leer verdedigt.
Recentelijk heeft bisschop Mutsaerts opnieuw internationale aandacht getrokken met zijn scherpe kritiek op de Vaticaanse verklaring Fiducia Supplicans. Deze verklaring, die niet-liturgische zegeningen van homoseksuele koppels toestaat, heeft geleid tot diepe verdeeldheid onder katholieke bisschoppen wereldwijd. In zijn voorwoord voor het boek The Breached Dam: The Fiducia Supplicans Surrender to the Homosexual Movement van José Antonio Ureta en Julio Loredo de Izcue, stelt Mutsaerts dat deze verklaring een poging is om “vrede te sluiten met een seculiere samenleving” ten koste van moraliteit en waarheid.
Mutsaerts’ woorden snijden door de valse compromissen die tegenwoordig zo gangbaar zijn. Hij waarschuwt: “Vrede ten koste van moraliteit en waarheid is de meest meedogenloze vrede denkbaar.” Zijn standpunt is duidelijk: God houdt van alle mensen, maar haat zonden. Hij verlangt ernaar dat zondaars terugkeren naar Hem, zoals in de parabel van de verloren zoon. Deze duidelijke boodschap ontbreekt volgens Mutsaerts in Fiducia Supplicans, die volgens hem te veel meegaat met de tijdgeest en de morele dimensie van relaties niet aanpakt.
Mutsaerts’ kritiek op de Amazon-synode, paus Franciscus‘ apostolische exhortatie Amoris Laetitia, en de zogenaamde ‘cancel culture’ zijn al sinds 2019 te lezen op zijn blog “Paarse Pepers”. Zijn onverschrokkenheid om de waarheid te spreken, zelfs als dat betekent dat hij tegen de stroom in moet zwemmen, maakt hem een zeldzame en waardevolle stem binnen de Kerk.
De reactie van paus Franciscus op de controverse rondom Fiducia Supplicans was lauw. In een Italiaans tv-programma herhaalde de paus dat “de Heer iedereen zegent” en dat een zegen een uitnodiging is om te zien welke weg de Heer voorstelt. Toch blijft Mutsaerts onvermurwbaar in zijn standpunt dat niet iedereen onvoorwaardelijk welkom is in de Kerk; God stelt eisen en nodigt uit tot bekering en vergeving.
In een tijd waarin zelfs de hoogste kerkelijke autoriteiten soms lijken te bezwijken onder de druk van de seculiere samenleving, blijft bisschop Rob Mutsaerts standvastig in zijn verdediging van de katholieke leer. Zijn morele moed en onverschrokkenheid om de waarheid te spreken, zelfs in het gezicht van tegenstand, maken hem een lichtend voorbeeld voor gelovigen wereldwijd. Het is deze standvastigheid die hem internationale erkenning heeft opgeleverd, en terecht.