De Telegraaf komt met schokkend nieuws: de Nederlandse industrie verkeert in zwaar weer. Fors lagere resultaten en een stijgend aantal faillissementen domineren het huidige economische landschap. Dit is precies waar De Dagelijkse Standaard al eerder voor heeft gewaarschuwd. Personeelstekorten, een gebrek aan materialen en exorbitant hoge energieprijzen slaan diepe wonden in de industrie. Zowel de omzet als de winstgevendheid kelderen, terwijl het aantal faillissementen toeneemt. En ondertussen blijft de productiviteit nagenoeg stilstaan.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de omzet van de bedrijven in de industrie in de eerste drie maanden van dit jaar 5,5% lager lag dan in dezelfde periode in 2023. Dit is een alarmerend signaal dat aangeeft hoe diep de problemen zijn. Maar dit komt niet als een verrassing voor degenen die de ontwikkelingen nauwlettend volgen.

Naast de omzetval zien we dat de eerste drie maanden van 2024 het negende kwartaal op rij zijn waarin meer ondernemers hun winst zien slinken dan dat er bedrijven zijn die een winstgroei kunnen rapporteren. Industriebedrijven worden geconfronteerd met hoge kosten voor personeel, materialen en energie, en slagen er niet in deze kosten door te berekenen aan de klanten. Dit is een direct gevolg van een zwakke onderhandelingspositie en een markt die onder druk staat.

Nagenoeg alle sectoren van de industrie zagen hun omzet krimpen. Slechts een paar sectoren, zoals de elektronische en machine-industrie, de textiel-, kleding- en leerindustrie en de grafische industrie, wisten zich staande te houden. Dit benadrukt de ongelijke verdeling van de pijn binnen de industrie en de noodzaak voor gerichte maatregelen om de zwaarst getroffen sectoren te ondersteunen.

De Nederlandse industrie zit in de hoek waar de klappen vallen, en dit is grotendeels te wijten aan het falende beleid en de slechte voorbereiding van de overheid op deze crisis. De exorbitante energieprijzen zijn een direct gevolg van de energietransitie die zonder visie en realiteitszin is doorgevoerd. Personeelstekorten zijn het resultaat van een jarenlange verwaarlozing van het beroepsonderwijs en het gebrek aan een effectieve arbeidsmarktpolitiek.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn bieden we politici als Pepijn van Houwelingen GRAAG een podium. Want in de mainstream media worden ze keihard gecensureerd. Vind jij het belangrijk dat wij dit doen? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons het Echte Rechtse Geluid elke dag weer te verkondigen!
De politiek moet nu snel in actie komen. Er moeten maatregelen worden genomen om de kosten voor energie en materialen te verlagen, en er moet dringend geïnvesteerd worden in opleiding en omscholing van werknemers om de personeelstekorten aan te pakken. Zonder deze ingrepen zal de neerwaartse spiraal alleen maar verder gaan, met desastreuze gevolgen voor de hele Nederlandse economie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....