Opvallend: de Franstalige media lijken meer aandacht te hebben voor de Vlaamse kant van de verkiezingen dan voor de ‘hunne’. “In Wallonië zijn ze dit nog niet gewoon. Bij hen wordt dit nog steeds als een unieke dreiging gepercipieerd.”
Na het middagjournaal was het op RTBF tijd voor Le grand direct, de verkiezingsshow op La Une. “Er is nog niet bijster veel aan het gebeuren, het is nog wachten op resultaten”, klonk het bij aanvang. Dus ging het even over de campagne.
Het panel presentatoren verwonderde zich over de premier-ambities van Bart De Wever, vervolgens werd de bitse campagne van Vlaams Belang besproken en de vrees voor een Zwarte Zondag 2.0. In de rolkrant onderaan het scherm werd gewag gemaakt van het incident in een Antwerps stemkantoor. Pas dan een item over hoe een Waals woonzorgcentrum ook dienst deed als stemkantoor.
“Traditioneel hebben de Franstalige media meer aandacht voor de Vlaamse verkiezingen dan de Vlaamse media voor de Waalse en Brusselse”, zegt politicoloog Dave Sinardet, die langs beide kanten van de taalgrens de verkiezingen volgt. “Ik heb daar in het verleden al onderzoek naar gedaan, maar ik was daarnet naar de RTBF aan het kijken en inderdaad: dit jaar valt het erg op.”
Ook in de liveblogs van de Waalse kranten is bijzonder veel aandacht voor de Vlaamse verkiezingen en de reacties van de Vlaamse kopstukken. Zeker voor die van Tom Van Grieken. “De dreiging van Vlaams Belang leeft bijzonder hard in Franstalig België. In Vlaanderen zijn we al 35 jaar een sterke radicaal-rechtse partij ‘gewoon’. In Franstalig België hebben ze dat niet, het wordt nog steeds als een unieke dreiging gepercipieerd.”
Dat wil niet zeggen dat de verkiezingen ‘saai’ zijn in Wallonië. Verre van. “Het is bijzonder spannend”, zegt Sinardet nog. “In de peilingen staat PS er slecht voor, maar in het verleden hebben de Franstalige socialisten dat al kunnen ombuigen om hun kiezers te mobiliseren.” Nadat hij was gaan stemmen zei PS-voorzitter Magnette vertrouwen te hebben dat de kiezer zijn partij “genoeg gewicht zou geven om te wegen op de komende onderhandelingen”.
In de peilingen is het een nek-aan-nekrace met MR. Mogelijks wordt de lachende derde Maxime Prévot met Les Engagés. Sinds Prévot een naamsverandering en rebranding doorvoerde bij CDH, doet de centrumpartij het bijzonder goed in de peilingen. “We hebben ons boven het geruzie geplaatst”, zei de voorzitter zondagmiddag bij de RTBF. “Ik denk dat de mensen dat zeker weten te appreciëren.”