Bouwvakkers aan het werk.

Een op twee woningbouwers verwacht een daling tot een sterke daling van het aantal nieuwbouwwoningen. Vooral de vraag naar nieuwbouwappartementen loopt sterk terug, aldus een persbericht van Bouwunie. De sectororganisatie vraagt een belastingvoordeel.

Uit een rondvraag van Bouwunie bij algemene aannemers en ruwbouwaannemers blijkt dat de helft van de woningbouwers een fikse daling van het aantal nieuwbouwwoningen verwacht. Voor nieuwbouwappartementen zijn de vooruitzichten nog slechter. Zeven op tien aannemers voorspelt een (sterke) terugval.

“Nieuwbouw zit in vrije val. Onze woningbouwers voelen dat al langer in hun orderboekjes”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “De recente analyse van de Nationale Bank bevestigt de trend. En je ziet het ook in het aantal uitgereikte bouwvergunningen. In 2023 waren dat er al 9 procent minder dan in 2022, toen het er ook al 8 procent minder waren dan het jaar voordien. De duurdere prijzen voor bouwgronden en materiaalprijzen, de hogere rentevoeten, strenge energie-eisen en de gestegen loonkosten maken bouwen gewoon (te) duur.”

Belastingvoordeel

Bouwunie vreest voor de toekomst. “Als het aantal woningen niet stijgt, komen de betaalbaarheid en het aanbod van wonen alleen nog maar meer onder druk”, aldus Waeytens. De organisatie pleit voor maatregelen zoals een verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw zonder beperkingen en een belastingvoordeel voor wie energiezuinig (ver)bouwt. Concreet wil ze 15 procent van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar maken van het belastbaar inkomen met een plafond van 9.000 euro.

De strenge vergunningsprocedures of “veelvuldige beroepsprocedures die deels ingegeven worden door emotionele bezwaren” maken het woningbouwers steeds moeilijker, stelt de sector. Er moeten meer kansen komen voor de woningbouw van de toekomst. Bouwunie verwijst onder meer naar verdichting, inbreiding en alternatieve woonvormen zoals het opsplitsen van woningen, cohousing of tiny houses.

Renovatiegolf

Nog uit de bevraging van Bouwunie: een op de vijf aannemers heeft vandaag te weinig werk. Voor ruim een derde geldt dat het orderboekje minder ver op voorhand gevuld is dan anders. Goed nieuws is er dan weer voor de renovatiesector. Twee op de drie aannemers verwacht een status quo of een verbetering. “Een grote en grondige renovatiegolf is ook nodig, willen we de klimaatdoelstellingen halen en het aanbod aan kwalitatieve woningen verbeteren”, klinkt het nog.

LEES OOK. Amper anderhalf jaar nadat ze is ingevoerd, is de renovatieplicht zelf al toe aan renovatie

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *