Onderzoek op een skelet gevonden op een eiland voor de zuidkust van Engeland, wijst uit dat het gaat om een tot nu toe onbekende dinosaurussoort.
De resten van het prehistorische wezen werden in 2013 door de plaatselijke fossielenverzamelaar Nick Chase aangetroffen bij Compton Bay, op het eiland Wight. In de buurt van de 149 botten werden ook gefossiliseerde voetafdrukken gevonden. Volgens een studie, gepubliceerd in het Journal of Systematic Palaeontology, zou het gaat om het meest volledige dinosaurusskelet dat in meer dan een eeuw in het Verenigd Koninkrijk aan het licht is gebracht. De nieuwe dinosaurussoort dankt zijn wetenschappelijke naam – Comptonatus chasei – aan zijn ontdekker en de vindplaats.
LEES OOK. Droogte legt 113 miljoen jaar oude afdrukken van dinosaurussen bloot in Texas
Volgens wetenschappers leefde de planteneter ongeveer 125 miljoen jaar geleden. Jeremy Lockwood van de Universiteit van Portsmouth meent dat de dinosaurus ongeveer even groot was als een grote Amerikaanse bizon. “Hij woog ongeveer een ton”, zegt hij in Britse media. “Mogelijk raasden er 120 miljoen jaar geleden grote kuddes van deze dinosaurussen rond.” (Lees verder onder de foto)
Nick Chase, die in 2019 aan kanker is overleden, had volgens Lockwood “een fantastische neus voor het vinden van dinosaurusbotten”. “Hij verzamelde dagelijks fossielen in alle weersomstandigheden en doneerde ze aan musea. De opmerkelijke vondst helpt ons meer te begrijpen over de verschillende soorten dinosaurussen die in het Krijt (tussen 145 tot 66 miljoen jaar geleden, nvdr.) in Engeland leefden. Ik had gehoopt dat we onze oude dag samen zouden doorbrengen met verzamelen, omdat we ongeveer even oud waren, maar helaas is het anders gelopen.”
LEES OOK. Overblijfselen van nieuwe dinosaurussoort ontdekt in Chili