De Indonesische president Joko Widodo is begonnen met werken vanuit zijn presidentiële paleis in de nieuw opgebouwde hoofdstad Nusantara. Er wordt echter nog volop gebouwd aan de stad en ze is allesbehalve klaar om bewoond te worden.

Renzo Vangenechten

Vandaag om 13:19

Stel je maar eens voor: de regering beslist om Brussel te schrappen als hoofdstad en in plaats daarvan een gloednieuwe hoofdstad op te bouwen ergens in de bossen van de Ardennen. Het lijkt voor ons een onrealistisch scenario, maar in Indonesië werd het vijf jaar geleden werkelijkheid. In 2019 kondigde de regering aan dat de huidige hoofdstad Jakarta niet meer kon dienen als hoofdstad. Reden? De stijgende zeespiegel zorgt ervoor dat Jakarta de “snelst zinkende megastad ter wereld” is.

LEES OOK. Het leven is er zo ongezond dat men hier een nieuwe hoofdstad uit de grond trekt, maar daar moeten de dieren voor wijken

Ter vervanging van Jakarta zou ruim 1.000 kilometer verder een nieuwe hoofdstad worden opgebouwd, Nusantara. De locatie werd heel beredeneerd gekozen. De stad ligt aan de kust en er is heel weinig risico op aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s. Daarnaast is de nieuwe locatie ook een politieke keuze geweest. Nusantara ligt namelijk op Borneo, een van de grootste eilanden ter wereld. (Lees verder onder de foto)

© AP

Midden van het regenwoud

Het enige probleem met de nieuwe locatie, is de infrastructuur. Nusantara ligt in het midden van het regenwoud, waardoor er dus vanaf nul een volledig nieuwe stad moest worden gebouwd. Nadat de plannen in 2019 werden aangekondigd, begon in 2022 de bouw. Volgens Business Insider stuurde Widodo ongeveer 100.000 arbeiders naar de bouw van de stad. Dat aantal steeg later naar 150.000 tot 200.000 arbeiders.

Ondanks het groot aantal arbeiders, liep de bouw al heel wat vertragingen op. Er wordt gesproken van een achterstand van “enkele maanden tot jaren”. Toch neemt de president nu dus al zijn intrede in het koninklijk paleis dat volgens hem “voor 90 procent af is”. Dat staat in schril contrast met de rest van de stad, die zou maar voor “ongeveer 15 procent” voltooid zijn. De president zegt dat de stad naar alle waarschijnlijkheid pas in 2045 volledig af zal zijn. (Lees verder onder de foto)

Een van de gebouwen die nog niet zijn afgewerkt© EPA-EFE

Nog drie weken de tijd

Dat houdt Widodo niet tegen om de stad nu al officieel in gebruik te nemen. Het plan is om tegen de Indonesische Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus, Nusantara in te wijden als officiële hoofdstad. Dat terwijl de meeste gebouwen nog niet af zijn. Zo zijn bij verschillende overheidsgebouwen enkel nog maar de gelijkvloerse verdiepingen klaar voor gebruik.

De reden dat Widodo de stad al zo snel in gebruik wil nemen, heeft waarschijnlijk te maken met het aflopen van zijn presidentschap. De bouw van Nusantara was het belangrijkste project van zijn tweede ambtstermijn, maar die loopt af op 20 oktober. Op die dag neemt de nieuw verkozen president Prabowo Subianto het roer over. Nusantara zal pas de officiële hoofdstad worden als het decreet is uitgevaardigd en ondertekend door de president.

Buiten het feit dat de gebouwen nog maar voor een klein deel zijn afgewerkt, is er ook nog een probleem in de stroomvoorziening. De overheid is nog op zoek naar een manier om 40 megawatt stroom voor de stad te verkrijgen. De huidige capaciteit die door de zonne-energiecentrale wordt opgewekt is slechts 10 megawatt. Het zal voor alle arbeiders op het terrein heel hard werken worden om de stad tegen 17 augustus toch min of meer klaar te krijgen.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....