Volgens De Telegraaf zijn inmiddels twee sieraden teruggevonden. Een diamant die deel uitmaakt van een halssnoer bevond zich in Israël. Ook is een tweede diamant uit hetzelfde halssnoer getraceerd in Hong Kong. Beide diamanten zijn in beslag genomen voor onderzoek. Uit rechercheonderzoek blijkt dat de verdachten gebruik maakten van valse identiteiten. Enkelen worden ook verdacht van soortgelijke overvallen in andere Europese landen zoals Zwitserland en Tsjechië.

Uit rechercheonderzoek is gebleken dat de verdachten voor en na de juwelenroof verbleven in België, onder andere in Luik en Verviers. In Verviers betrof dit een hotel en in Luik een accommodatie gehuurd via een online platform. Daarna zijn ze via onder meer Duitsland, Oostenrijk en Hongarije naar Servië gevlucht. (Lees verder onder de video)

Beelden tonen hoe gewapende overvallers op klaarlichte dag toeslaan op befaamde kunstbeurs Tefaf

‘Peaky Blinders’-outfits

De gewapende, brutale roof die op 28 juni 2022 overdag plaatsvond onder de neus van totaal verbouwereerde bezoekers haalde de wereldpers. Niet alleen vanwege de buit die tientallen miljoenen euro’s bedroeg, maar ook vanwege snelheid van de vermomde dieven die in keurige pakken de vitrines aan diggelen sloegen. Dat deden ze in zogenaamde ‘Peaky Blinders’-outfits: de maatpakken en petjes die werden gedragen in de bekende misdaadserie op Netflix. De vier bendeleden vluchtten op elektrische steppen. Een vijfde bendelid werd gezocht omdat hij volgens de politie voorverkenningen deed op de beurs.

Het was de eerste bewapende roof op een geopende tentoonstelling. Een Brit die voor het bedrijf Charles Taylor Adjusting vanuit Parijs in opdracht van de verzekeraar onderzoek deed naar de Tefaf-roof sprak van een “total embarrassment”. “Het is een grote schande. Hoe deze mannen zijn binnengekomen op zo’n beurs, dat mag niet mogelijk zijn”, zei hij in De Telegraaf. Het duurste pronkstuk dat de rovers meenamen, was een collier met een gele diamant van 114 karaat van het Britse bedrijf Symbolic & Chase. Over de waarde van het sieraad doen de wildste geruchten de ronde. Het zou 27 miljoen euro waard zijn. Eén sieraad dook begin 2023 op. De rest is nog spoorloos. (Lees verder onder de foto)

© AFP

Pink Panther-bende

Bronnen binnen de politie, het Britse bedrijf en de wereldberoemde kunstdetective Arthur Brand wezen al kort na de roof in de richting van de beruchte Pink Panther-bende. De bende is verantwoordelijk is voor tientallen grote roven in Europa in de afgelopen decennia met vele tientallen miljoenen euro’s als buit. Alle roven op vooral juweliers waren spectaculair. De overvallers gebruikten speedboten, verkleedden zich soms als oude vrouwtjes en gebruikten zeer zelden geweld. Bekend is dat de bende regelmatig samenwerkt met bloedmooie vrouwen.

De verdachten maakten voor en na de roof gebruik van huurauto’s. De politie heeft deze auto’s inmiddels opgespoord, in beslag genomen en forensisch onderzocht. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een vrouw drie weken voor de roof, op 5 juni 2022, in de buurt van het vliegveld in Frankfurtbij een autoverhuurbedrijf een auto gehuurd heeft. Dat was een Kia Ceed. De auto is op 2 juli 2022 door twee andere vrouwen teruggebracht. (Lees verder onder de foto)

© rr

Flitspaal nekt verdachten

Op het vliegveld van Charleroi is door één van de vier verdachte mannen ook een auto, een Opel Astra, gehuurd. Dit gebeurde op 22 juni 2022. Deze auto is op 1 juli 2022 in de Oostenrijkse stad Wenen bij een autoverhuurbedrijf teruggebracht. Zowel de Kia Ceed als de Opel Astra stonden op 28 juni 2022, de dag van de roof, geparkeerd op de parkeerplaats gelegen aan de Salernolaan in Maastricht, enkele honderden meters van de kunstbeurs. Gebleken is dat de huurauto’s gedurende de hele huurperiode in gebruik zijn geweest bij de verdachten.

Speurwerk naar de bewegingen van de wagens leverde meer interessante informatie op, namelijk camerabeelden door snelheidsovertredingen in Duitsland. Dit gebeurde op 6 juni 2022 met de Kia Ceed in Neustadt, waar een door vakantiegangers gevreesde flitspaal staat. De Opel Astra reed te hard op 26 juni 2022 in Leverkusen. Er zijn ook bewakingsbeelden van twee vrouwen die de huurauto in de buurt van het vliegveld in Frankfurt terugbrachten. (Lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

Volgens de recherche bevinden de verdachten zich in Nis of Belgrado. Nis staat bekend bij alle opsporingsdiensten als de bakermat van de Pink Panther-bende. “We hebben grote en belangrijke stappen in het onderzoek gezet. Het onderzoek blijft ongekend veel aandacht houden bij de media en in de kunstwereld. Zo is bekend waar de verdachten zich nu vermoedelijk bevinden en waar zij voor en na de roof verbleven”, zegt de onderzoeksleider. “Bovendien zijn twee diamanten opgedoken. De internationale component in dit onderzoek maakt dat het allemaal lang duurt, want als team moeten we de internationale procedures en regelgeving volgen.”

Onderzoek

Een team van twintig rechercheurs werkte twee jaar aan het onderzoek naar de roof, samen met Interpol, Europol en andere landen in de wereld waar soortgelijke roven waren gepleegd. Het onderzoek richtte zich op de analyse van beschikbaar beeldmateriaal, getuigenverklaringen, forensische sporen, vluchtroutes, verblijfplaatsen en vluchtvoertuigen. Ook werden tips onderzocht.

In maart vorig jaar raakte al bekend dat de politie en justitie voor de Tefaf-roof een specifieke groep verdachten uit de Balkan op het oog hadden. Namen en rugnummers waren bekend, toch bleven arrestaties uit. Het onderzoek werd bemoeilijkt door het internationale karakter ervan. Alle informatie die in het buitenland werd opgehaald, verliep via rechtshulpverzoeken en dat vergde tijd.

© rr

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....