Antwerpenaar Nordin E.H. (36) is onder zijn alias ‘Dikke Nordin’ bekend als een van de grote drugscriminelen uit ons land. Hij werd eind maart na een lange juridische strijd vanuit Dubai uitgeleverd aan ons land en zit ondertussen in de gevangenis in Dendermonde. ‘Dikke Nordin’ werd in ons land in 2017 veroordeeld wegens dealen. Hij verdween nadien via Nederland naar Dubai, groeide ook figuurlijk uit tot een zwaargewicht en kwam zowat continu in het vizier van politie en parket. Met de kraak van chatdienst Sky ECC kwamen ook de berichten van NWA (het alias van Nordin E.H.) uit.

Toch liep hij na die eerste veroordeling geen nieuwe straffen op. Hans Rieder en Louis De Groote, de advocaten van ‘Dikke Nordin’, slaagden er de laatste jaren namelijk in om de rechtszaken tegen hun cliënt steeds weer te laten uitstellen. In meerdere gevallen was dat door een wrakingsverzoek tegen de rechters in te dienen. Die moeten dan eerst zelf beslissen of ze zich terugtrekken. Doen ze dat niet, dan moet het hof van beroep binnen de acht dagen oordelen.

Zelfs als de rechters van het hof van beroep wél mogen aanblijven, loopt een rechtszaak al snel maanden vertraging op, omdat nadien iedereen opnieuw gedagvaard moet worden voor een nieuwe zittingsdatum. De termijnen voor zo’n dagvaarding lopen op, naargelang hoe ver van België een beklaagde verblijft. Toen ‘Dikke Nordin’ nog in Dubai zat, kon het gemakkelijk maanden duren voor zijn rechtszaken opnieuw ingeleid konden worden.

Toen ‘Dikke Nordin’ nog in Dubai zat, kon het gemakkelijk maanden duren voor zijn rechtszaken opnieuw ingeleid konden worden.© RR

Drie keer meer dan enkele jaren geleden

De mogelijkheid om een wrakingsverzoek in te dienen tegen rechters van wie men vermoedt dat die niet objectief kunnen oordelen over een dossier, werd tot enkele jaren geleden spaarzaam benut. Recent zitten de wrakingsverzoeken in Antwerpen echter in de lift. In het ressort Antwerpen-Limburg waren er in 2021, 2022 en 2023 respectievelijk achttien, zestien en veertien wrakingsverzoeken, drie keer meer dan in 2018, 2019 en 2020 toen het er vier, zes en zes waren. Afgelopen 18 januari ging zelfs de boeken in als een recorddag, met vier wrakingsverzoeken op één dag, evenveel als in heel 2018.

Al langer storen magistraten, advocaten en zelfs drugscriminelen zich aan het continue gewraak door advocaten van beklaagden die in een ver buitenland zitten. “Het is altijd hetzelfde met die mannen in Dubai. Altijd met hun truken van de foor, in plaats van zich als een échte man te komen verdedigen”, foeterde beklaagde Mo T. een tijd geleden tijdens zijn proces dat door zo’n verzoek was stilgelegd.

Omdat het overgrote deel van die verzoeken uiteindelijk onontvankelijk of ongegrond verklaard wordt, lijkt het er volgens het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) sterk op “dat wrakingsverzoeken veeleer worden ingezet als vertragingsmanoeuvre dan uit vrees voor partijdigheid”.

“Een beperkt aantal advocaten is verantwoordelijk voor de recente grote stijging van het aantal wrakingsverzoeken. Vaak gebeurt het in opdracht van verdachten in grote drugsdossiers die zich in het buitenland bevinden en zo proberen hun veroordeling uit te stellen”

Paul Van Tigchelt

Minister van Justitie (Open VLD)

“Proberen veroordeling uit te stellen”

“De overgrote meerderheid van de advocaten gebruikt het instrument van wraking in eer en geweten. Een beperkt aantal advocaten is echter verantwoordelijk voor de recente grote stijging van het aantal wrakingsverzoeken. Vaak gebeurt het in opdracht van verdachten in grote drugsdossiers die zich in het buitenland bevinden en zo proberen hun veroordeling uit te stellen”, zegt Van Tigchelt.

“In geen geval wordt aan het wrakingsrecht geraakt. Wel maken we een einde aan het ‘filibusterwraken’, louter om tijd te rekken”

Paul Van Tigchelt

Minister van Justitie (Open VLD)

De minister wil een einde maken aan wat hij het ‘filibusterwraken’ noemt, wrakingsverzoeken indienen louter om tijd te rekken. Daarvoor werd deze week een wetswijziging goedgekeurd. Wordt er een wrakingsverzoek neergelegd, dan kan de rechter meteen een volgende zittingsdatum bepalen, ongeacht de uitkomst van de wraking. Ook als er opnieuw gedagvaard moet worden, zal dat minder tijdrovend zijn. Wie een verzoek tot wraking wil indienen, moet een woonplaats in België hebben of het adres van zijn of haar advocaat opgeven. “In geen geval wordt aan het wrakingsrecht geraakt. Wel maken we een einde aan het filibusterwraken.”

Advocaat Hans Rieder probeerde namens ‘Dikke Nordin’ al verschillende rechters te wraken.© Fred Debrock

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....