© Stichting Clintel/donderdag 31 oktober 2024

Elze van Hamelen en Henk Vermeer

Stichting Clintel presenteerde vandaag in Almelo het kritische onderzoeksrapport Het Windmolendrama: nieuwe toeslagenaffaire dreigt door bouw industriële windturbines. Henk Vermeer, Tweede Kamerlid namens BBB nam het eerste exemplaar in ontvangst. BBB publiceerde zelf ook een uitgebreid persbericht en diende 18 Kamervragen in over het rapport. Het rapport is gratis als pdf te ontvangen na registratie met een e-mailadres. Het boek kan ook in gedrukte vorm gekocht worden in de webshop van Clintel. Zowel Clintel als BBB pleiten voor een moratorium op wind op land.

Onderzoeksjournalist Elze van Hamelen gaf een uitgebreide toelichting bij het rapport. Haar lezing is gefilmd en komt later online. Uit het persbericht:

Onderzoeksjournalist Elze van Hamelen zet in het rapport op een rijtje welke haken en ogen er, ook buiten volksgezondheid, allemaal kleven aan de windturbines die de Nederlandse overheid verspreid door het land wil neerzetten en schetst een somber beeld: de belangen en rechten van de burger moeten steevast wijken voor de uitrol van windenergie op het land. Klimaatdoelen lijken belangrijker dan de volksgezondheid.
De kern van het rapport is de mogelijke gezondheidsschade door windturbines met name door geluidsoverlast maar niet alleen op gezondheidsterrein zijn er nog veel vragen. Zo is ook het juridische fundament onder de uitrol van windturbines op zijn minst wankel. Van Hamelen concludeert onder meer:

  • De burgers hebben in alle bestuurlijke besluitvormingsprocedures geen volwaardige en tijdige inspraak gehad, zoals het Verdrag van Aarhus vereist;
  • De afspraken in het kader van de RES (Regionale Energiestrategie) hebben geen wettige basis;
  • Voor het Klimaatakkoord en de RES 1.0 als geheel is geen plan-MER uitgevoerd zoals wel zou moeten volgens Europees recht;
  • De effecten van windturbines op de volksgezondheid in de plan-MER voor de windturbinenormen zijn niet of nauwelijks onderzocht;
  • Een wetenschapsmonopolie van het RIVM houdt essentiële kennis weg bij besluitvoerders en in rechtszaken;
  • Ook de op handen zijnde nieuwe windturbinenormen voldoen niet aan het Europese Unierecht (de SMB-richtlijn);


De vergunningen die de overheid heeft uitgegeven voor de bouw van windturbines, blijken onrechtmatig verleend en nieuwe windturbineprojecten worden momenteel nog steeds in strijd met Europese wetgeving uitgevoerd.
 Daarnaast zijn de gehanteerde geluidsnormen voor windturbines ronduit problematisch. Geluidsoverlast door windturbines wordt veel soepeler beoordeeld dan bijvoorbeeld industrielawaai. Dit vindt zijn oorsprong in 2011, toen de Tweede Kamer niet volledig is geïnformeerd over de geluidsnormen, ondanks waarschuwingen van onder andere TNO en het RIVM.

Hele persbericht hier.

Persbericht BBB:

Henk Vermeer stelt kritische Kamervragen over gezondheids- en milieueffecten van windturbines

Tweede Kamerlid Henk Vermeer van BBB stelt Kamervragen over de risico’s en gevolgen van de plaatsing van windturbines op land. Deze vragen komen naar aanleiding van het recente rapport van Clintel “Het Windmolendrama,” waarin zorgen worden geuit over gezondheidsklachten door laagfrequent geluid, beperkte inspraakmogelijkheden voor burgers, en de impact op het milieu.

“Windturbines kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, en dat moeten we serieus nemen,” zegt Vermeer. “Het kabinet moet overwegen om geluidsnormen kritisch te bekijken om de belangen van omwonenden te beschermen.”

Voorts heeft BBB 18 Kamervragen ingediend naar aanleiding van het rapport:

  1. Is het kabinet bekend met het rapport ‘Het Windmolendrama’ van Clintel?
  2. Waarom heeft het kabinet nog geen uitgebreid veldonderzoek laten uitvoeren naar de gezondheidsklachten door laagfrequent geluid van windturbines, ondanks recente wetenschappelijke bevindingen?
  3. Hoe beoordeelt het kabinet de huidige jaargemiddelde geluidsnorm (Lden) voor windturbines, gezien het rapport “Het Windmolendrama” waarin wordt gesteld dat deze norm geen adequate bescherming biedt tegen geluidsoverlast?
  4. Waarom werd de Tweede Kamer in 2011 door het kabinet niet volledig geïnformeerd over de waarschuwingen van TNO, RIVM en de Inspectie VROM inzake de gebrekkige geluidsnormen voor windturbines?
  5. Welke stappen neemt het kabinet om ervoor te zorgen dat toekomstige milieueffectrapportages (MER) voor windturbinenormen onafhankelijk en volledig zijn, gegeven de zorgen over betrokken adviesbureaus met banden in de windindustrie?
  6. Welke maatregelen neemt het kabinet om ecologische schade door windturbines, zoals de impact op vogel- en insectenpopulaties, te onderzoeken en te beperken?
  7. Welke concrete maatregelen gaat het kabinet nemen om de kosten van windturbines niet te laten leiden tot hogere energierekeningen voor burgers en waardevermindering van huizen in de nabijheid van windparken?
  8. Is het kabinet bereid een moratorium in te stellen op de verdere uitrol van windturbines op land, totdat er diepgaander onderzoek is verricht naar de gezondheids- en milieueffecten?
  9. Welke acties onderneemt het kabinet om ervoor te zorgen dat de besluitvorming in regionale energieregio’s onder volledige democratische controle plaatsvindt, met meer zeggenschap voor burgers?
  10. Wat doet het kabinet om te voorkomen dat nieuwe windturbineprojecten in strijd met Europese wetgeving worden gerealiseerd, zoals het Europees Hof en de Raad van State recentelijk hebben vastgesteld?
  11. Hoe gaat het kabinet waarborgen dat de besluitvorming rondom windturbineparken transparanter verloopt en burgers beter geïnformeerd worden?
  12. Welke acties onderneemt het kabinet om te voorkomen dat vergunningen worden verleend op basis van onrechtmatige normen, zoals aangetoond in diverse rechtszaken tegen bestaande windparken?
  13. Wat gaat het kabinet ondernemen om de financiële risico’s voor burgers, zoals de waardedaling van woningen in de omgeving van windturbines en stijgende energiekosten door windprojecten, te beperken?
  14. Welke maatregelen neemt het kabinet om de betrokkenheid van onafhankelijke wetenschappers te vergroten bij onderzoek naar de gezondheids- en milieueffecten van windturbines, gezien de monopoliepositie van het RIVM?
  15. Welke aanvullende maatregelen neemt het kabinet om te waarborgen dat windturbinenormen omwonenden effectief beschermen, met inachtneming van de WHO- en EU-richtlijnen voor industrielawaai?
  16. Wat is het standpunt van het kabinet ten aanzien van de kosten-batenverhouding van windenergie vergeleken met andere energiebronnen, met oog op de systeemkosten, afhankelijkheid van fossiele energie en inefficiëntie van windenergie?
  17. Hoe waarborgt het kabinet de veiligheid van megawindturbines met hoogtes tot 280 meter voor omwonenden, gezien de potentiële risico’s voor gezondheid en veiligheid?
  18. Welke stappen gaat het kabinet zetten om vervuiling van bodem en grondwater door windturbines door onder andere bladererosie en veiligheidsincidenten te onderzoeken en wettelijk te reguleren, gezien de risico’s voor landbouwgrond en voedselvoorziening?

Hele persbericht BBB hier.

Dit rapport is gratis maar niet kosteloos! Elze van Hamelen en de hele Clintel-organisatie hebben maanden keihard gewerkt om een kwalitatief hoogstaand rapport te produceren en doen er alles aan om dit rapport te laten landen bij politiek en media. Dat doen we met een zeer gering budget, zeker als je dat vergelijkt met de budgetten die overheidsinstanties beschikbaar hebben om rapporten te schrijven. Dat kan dus ook niet zonder uw steun! Overweeg (al dan niet na het lezen van het rapport) een donatie aan Clintel of wordt Vriend van Clintel.

Niet het klimaat maar het huidige klimaatbeleid vormt een bedreiging voor onze welvaart en ons welzijn. Stichting Clintel heeft met een netwerk van bijna 2000 wetenschappers en experts aangetoond dat er geen sprake is van een klimaatcrisis. Westerse leiders hebben ondertussen echter beleid opgetuigd (netto nul in 2050) dat desastreus is voor onze economie en dus voor onze welvaart.

Dit beleid bedreigt het voortbestaan van ondernemers en dringt ook steeds dieper het privéleven van burgers binnen. Windturbines van bijna 300 meter hoog industrialiseren het platteland ten koste van het milieu, de portemonnee en de volksgezondheid. Huizen moeten van het gas af, met stijgende energiekosten tot gevolg. In veel steden mag nog maar 30 km/uur worden gereden.

Er is weinig draagvlak voor dit beleid onder de bevolking maar onze leiders denderen vooralsnog door. De wal zal het schip vroeg of laat gaan keren, want dit beleid is onhaalbaar en onbetaalbaar. Clintel wil eraan bijdragen dat dit eerder vroeg dan laat gebeurt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!.

Clintel ontvangt geen financiële steun van de overheid, niet van de Postcode Loterij of de industrie. Wij roepen daarom burgers en mkb-bedrijven op ons te steunen in deze strijd.

Uw steun gebruiken wij om:

1) Via woord en geschrift uit te leggen dat er geen klimaatcrisis is. Niemand hoeft bang te zijn voor klimaatverandering. Wij doen dat via meerdere websites (clintel.nl en clintel.org) en diverse social media kanalen (twitter NLtwitter ORGLinkedinFacebookInstagram) en in optredens in het land en in de media. Via onze World Climate Declaration vormen we een internationale groep van experts die dit gedachtengoed uitdraagt. Op ons Youtube-kanaal zijn diverse Clintel-lezingen te bekijken en de film Climate: The Movie met ondertiteling in 30 talen.

2) IPCC-rapporten te analyseren en te bekritiseren op alarmisme en eenzijdigheid. We proberen een serieuze tegenspeler van het IPCC te worden en dagen haar continu uit om met ons in gesprek te gaan. Er is inmiddels een Nederlandse vertaling beschikbaar van ons boek The Frozen Climate Views of the IPCC.

3) Aandacht te vragen voor de keerzijde van het huidige klimaatbeleid, de enorme impact van windturbines en zonneparken op mens, milieu en biodiversiteit en de buitensporige kosten die daarmee gemoeid zijn. Zie ook het eerste item in deze nieuwsbrief.

4) Ons te mengen in klimaatrechtszaken zoals die worden aangespannen door Milieudefensie. Klimaatbeleid hoort thuis bij de politiek, niet bij de rechter.

Overweeg een donatie aan Clintel om ons belangrijke werk verder te kunnen voortzetten. Of word Vriend van Clintel.

Clintel is een in Amsterdam gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, dat stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1900 wetenschappers en experts.

Clintel ontvangt geen geld van overheden, niet van de Postcode Loterij en ook niet van de industrie. Onafhankelijker dan dit kun je niet zijn. Onze financiering is afkomstig van particulieren en kleine bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

Je kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Copyright © 2024 Stichting Clintel.
Je  kunt je reactie naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org


Source: https://clintel.nl/nieuwsbrief-donderdag-31-oktober-2024/

.


Door Clintel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....