Reporter van Nieuwsuur Saskia Dekkers laat weten dat de Europese Federatie van Journalisten niet langer berichten zal plaatsen op platform X van Elon Musk. Ze vindt het niet meer ethisch om te blijven vanwege de desinformatie en propaganda.
Eerder zette een huisarts in Kerkrade voor de draaiende camera van Nieuwsuur een telefoontje in scène over een overleden patiënt die ‘nog zou hebben geleefd als zij het vaccin had genomen’.
In de wijk Heilust was de vaccinatiegraad in coronatijd laag. Nieuwsuur bracht een bezoek aan de wijk en interviewde daar huisarts Donna Lenders, die vertelde dat ze net nog de GGD had gebeld om door te geven dat één van haar patiënten was overleden aan corona.
Reporter van Nieuwsuur vindt het niet meer ethisch om op X te blijven vanwege de desinformatie en propaganda.
Weten jullie nog? De huisarts in Kerkrade die voor de draaiende camera van @Nieuwsuur een telefoontje in scene zette met een overleden patiënt die nog zou hebben geleefd… https://t.co/IG7U0fLAQh
— Cees (@CeesCees72) November 28, 2024
Verzoek tot rectificatie
Het was volgens de huisarts een ongevaccineerde vrouw van 39, die ‘nog geleefd zou hebben als ze zich had laten vaccineren’.
FVD-fractiemedewerker Annelies Strikkers verdiepte zich samen met Blckbx in de zaak en wist de identiteit van de vrouw te achterhalen. De vrouw is niet overleden aan corona, Lenders is niet aanwezig geweest bij de lijkschouw, ze was niet de huisarts van deze overleden vrouw en er is geen obductie op het lichaam gepleegd, ontdekte Strikkers.
Nieuwsuur negeerde bovendien de nabestaanden toen ze mailden met een verzoek tot rectificatie, stelde ze. De nabestaanden waren woest.
Rectificatie gerectificeerd
Voor een ander item analyseerde Nieuwsuur 1000 reacties op de afscheidstweet van Sigrid Kaag. Volgens Nieuwsuur gingen verreweg de meeste negatieve berichten over Kaags vrouw-zijn. Het linkse establishment ging er gretig mee aan de haal.
Uit een onafhankelijke analyse bleek echter dat dit slechts twee procent van de in totaal 2600 reacties betrof. Ook andere termen die Nieuwsuur toonde, kwamen in werkelijkheid nauwelijks voor.
Nieuwsuur-presentator Jeroen Wollaars zei over deze analyse: ‘Er zijn woorden geturfd, maar die data leidden niet tot een juiste visualisatie. Misverstand tussen redactie-vormgeving. Niet goed gegaan. Goed dat je erop wijst.’
De NOS kwam vervolgens met een halfbakken schuldbekentenis, een ’toelichting’, waar eigenlijk niks in staat. In de rectificatie (’toelichting’) stond eerst een ‘gecorrigeerde’ woordenwolk. Maar ook die kwam niet overeen met de hertellingen. Vervolgens rectificeerde Nieuwsuur de rectificatie: de word cloud werd in zijn geheel weggehaald.
Met je ‘desinformatie’ en ‘propaganda’.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…
Interessant
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
<div
.